Wpis z mikrobloga

#elektronika #arduino #raspberrypi
Chciałbym zrobić sieć czujnikową - odległości rzędu 100-200 m. Miejsc pomiaru powiedzmy z 10 na początek (z możliwością rozbudowy) - na czym postawić komunikację? Zastanawiałem się nad nrf24l01+, ale ma ograniczenie do 6 kanałów na odbiornik, więc czekałaby mnie zabawa z węzłami pośredniczącymi w transmisji, które ponadto zeźrą więcej prądu z baterii.
  • 17
@Tyrell: Bluetooth mógłby działać na tych odległościach, ale to też zależy od rozłożenia tych czujników. Poza tym jeśli ZigBee za drogie to Bluetooth pewnie też. Jaka cena Cię interesuje? Może WiFi? Jeszcze jedno pytanie, zastosowanie bardziej domowe czy przemysłowe?
@stacktrace: czujniki będą na zewnątrz.
Od Chińczyka dostanę nrf24 w cenie poniżej dolara za moduł w wersji podstawowej i ok. $9 za wersję ze wzmacniaczem i zewnętrzną anteną - taki koszt zestawu jak najbardziej mi odpowiada :)
@Tyrell: Przejrzałem sobie dokumentację tego nrf24l01+ bo do tej pory nie miałem potrzeby. Może się mylę, ale nie jest tak, że kanałów RF ma 128, a w każdym kanale można sobie utworzyć (logiczną) "rurkę" do wymiany danych (Figure 12)? Jeszcze jest problem bezpieczeństwa danych.
@Tyrell: Teraz nie rozumiem Twojego problemu. Masz 128 fizycznych kanałów w każdym 6 logicznych, więc chyba wystarczająco żeby upchnąć 10 urządzeń. Chyba, że chcesz wykorzystywać tylko jeden kanał?
Chciałbym zrobić sieć czujnikową - odległości rzędu 100-200 m. Miejsc pomiaru powiedzmy z 10 na początek (z możliwością rozbudowy) - na czym postawić komunikację? Zastanawiałem się nad nrf24l01+, ale ma ograniczenie do 6 kanałów na odbiornik, więc czekałaby mnie zabawa z węzłami pośredniczącymi w transmisji, które ponadto zeźrą więcej prądu z baterii.

@Tyrell: Nie ma żadnego takiego ograniczenia w 24L01. Po prostu istnieje taki tryb, w którym powstaje "gwiazda" 1 master
ok. $9 za wersję ze wzmacniaczem i zewnętrzną anteną - taki koszt zestawu jak najbardziej mi odpowiada :)

@Tyrell: nie bierz tych glutów bez wzmacniacza i anteny. Od biedy "antena zintegrowana" (ale taka specjalistyczna, a nie krzywa ścieżka na PCB) daje radę, ale bez wzmacniacza odbiorczego i nadawczego ten scalak jest głuchy jak pień.
master wysyła w eter ramkę (do 32bajty)

@hrumque: w planach miałem ograniczenie pracy poszczególnych punktów z czujnikami do wysyłania danych co jakieś 15 minut i następnie przechodzenie w uśpienie. Bez trwania w trybie odbioru i czekania na mastera.
@Tyrell: to zmierz sobie pobór prądu samego nrf w trybie odbioru z raportowaniem dostarczenia. Jest znikomy,

A jak nrf odbierze prawidłową ramke - to wystawia IRQ. A IRQ może być zapięte to INT procka, a procek może być skonfigurowany tak, że z uśpienia go IRQ wybudza...
@Tyrell: aczkolwiek wcale cie na NRF nie namawiam - troszkę powalone są w konfiguracji i używaniu, jakby ESP były stabilniejsze to 100x lepsze byłoby zwykłe wifi i ESP choćby jako pośrednik z rs232 dla uC, no ale jak z nimi jest to łatwo wygooglować...
@stacktrace: chwilowe - pewnie tak, nrf będzie mniej miał. Ale jakby faktycznie każdy czujnik miał się budzić raz na 15 minut, połączyć z wifi, wysłać na serwer ftp/http-put/itp swój pomiar i się uśpić - to może wyjść mniej ...