Aktywne Wpisy

szuwarek +428
To pewnie dlatego że Polacy wstydzą się zgłaszać włamania.
Poza tym w Skandynawii definicja włamania jest inna. Tam każdy krok włamywacza w mieszkaniu/domu liczy się jako odrębne włamanie.
No i w Polsce jest taka bieda, że nie ma co kraść ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#bekazlewactwa #emigracja #europa
Poza tym w Skandynawii definicja włamania jest inna. Tam każdy krok włamywacza w mieszkaniu/domu liczy się jako odrębne włamanie.
No i w Polsce jest taka bieda, że nie ma co kraść ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#bekazlewactwa #emigracja #europa

siekieromotyka +230
#konfederacja #bekazpisu
chad Korwin samodzielnie robi zakupy, nie jeździ limuzyną, nie boi się rozmawiać z ludźmi, zabiera ze sobą psa zamiast ochroniarzy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
chad Korwin samodzielnie robi zakupy, nie jeździ limuzyną, nie boi się rozmawiać z ludźmi, zabiera ze sobą psa zamiast ochroniarzy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Chciałbym zrobić sieć czujnikową - odległości rzędu 100-200 m. Miejsc pomiaru powiedzmy z 10 na początek (z możliwością rozbudowy) - na czym postawić komunikację? Zastanawiałem się nad nrf24l01+, ale ma ograniczenie do 6 kanałów na odbiornik, więc czekałaby mnie zabawa z węzłami pośredniczącymi w transmisji, które ponadto zeźrą więcej prądu z baterii.
ZigBee albo Bluetooth low energy najlepiej nadają się do takich rzeczy.
Od Chińczyka dostanę nrf24 w cenie poniżej dolara za moduł w wersji podstawowej i ok. $9 za wersję ze wzmacniaczem i zewnętrzną anteną - taki koszt zestawu jak najbardziej mi odpowiada :)
@stacktrace: nikt nie będzie chciał tego podsłuchać ;)
@Tyrell: Nie ma żadnego takiego ograniczenia w 24L01. Po prostu istnieje taki tryb, w którym powstaje "gwiazda" 1 master
@Tyrell: nie bierz tych glutów bez wzmacniacza i anteny. Od biedy "antena zintegrowana" (ale taka specjalistyczna, a nie krzywa ścieżka na PCB) daje radę, ale bez wzmacniacza odbiorczego i nadawczego ten scalak jest głuchy jak pień.
@hrumque: w planach miałem ograniczenie pracy poszczególnych punktów z czujnikami do wysyłania danych co jakieś 15 minut i następnie przechodzenie w uśpienie. Bez trwania w trybie odbioru i czekania na mastera.
A jak nrf odbierze prawidłową ramke - to wystawia IRQ. A IRQ może być zapięte to INT procka, a procek może być skonfigurowany tak, że z uśpienia go IRQ wybudza...