Wpis z mikrobloga

Nienawidzę wszelkich KVM-IP jeśli nie implementują zwykłego VNC :/

#!$%@? #!$%@? jego mać supermicro z jego iKVM ze #!$%@? programem do jego obsługi w javie. Średnio mam 3 sekundowe lagi i zabójczą szybkość wyświetlania 2 fps. I tak dobrze że jakiś czas temu odkryłem ikvmviewer i mam wszystko już ściągnięte, bo logowanie się do panelu po http by ściągnąć jnlp by go ręcznie odpalać doprowadzało mnie do ciężkiej nerwicy, szczególnie jak po 3 sekundach uznawał że ten plik już ma nieaktualny klucz sesji.

#sysadmin
  • 9
@koob: a czym się łączysz? Bo niby problemów nie mam, poza tym jak to #!$%@? niewygodne

I chyba w ogóle nie działa bez javy oracla, icedtea itd odpada, a przynajmniej nigdy mi się nie udało uruchomić na nich
@koob: no tak, czyli IPMIView o którym wspomniałem wyżej chociaż pochrzaniłem nazwę :P

to jest w sumie dokładnie to samo co się ściąga przez www, tylko trochę wygodniej się loguje. Szybkość i używalność (np. obsługa schowka) nadal ssie
(np. obsługa schowka)

@list86: bo to nie jest do obsługi schowka tylko do BIOS, sytuacje awaryjne, skopany bootloader.
Do reszty to ssh/vnc/cos tam innego co uzywasz.
@koob: ciężko się wpisuje 60 znakowe hasła :P oczywiście za każdym razem w takiej awaryjnej sytuacji hasło trzeba zmienić, ale schowek by znacznie to ułatwił. Obecnie używam xdotool żeby mi wpisał literki

słabsze hasło odpada, a i tak mam logowanie po kluczach ssh więc...
ciężko się wpisuje 60 znakowe hasła

@list86: nie mam teraz pod ręką IPMI, ale wydaje mi się, że tam była opcja "Paste" tylko niekoniecznie działała ze skrótami klawiaturowymi.