Wpis z mikrobloga

#komputery #it #laptop #laptopy #ultrabook #lenovo #microsoft #pytaniedoeksperta @naprawalaptopow

Witajcie,
stoję przed wyborem nowego sprzętu dla siebie i żony
stawiam tym razem na mobilność, zacząłem więc szukać ultrabooka..

koniec końców mam dwa typy...
proszę o głosowanie, który lepszy
oczywiście komentarze z wyjaśnieniem dlaczego akurat ten jak najmilej widziane ;)
@naprawalaptopow - do Was mam szczególną prośbę o pomoc w wyborze :)
  • 15
@gnida84: a wyjaśnienie. Kupienie lapka za 5 koła z windowsem strata hajsu. Macbook air poręczny, cieniutki, malutki. W domu pod monitor można podpiąć, windowsa jak potrzeba czasem też zainstalujesz.
@krulgeek: no właśnie z jednej strony nie bardzo ufam MS, ale z drugiej strony słyszałem też sporo złych rzeczy nt supportu Lenovo.. jeszcze nie kupiłem.. ciągle się zastanawiam :)
Mam Surface Pro 3 i BAAAARDZO polecam. Naprawdę Macbook Air zostaje z tyłu :) SP3 jest lżejszy i cieńszy niż MA, MA to "tylko" laptop - z SP3 w każdej chwili robisz z niego również tablet, MA nie ma dotyku i nie wspiera rysowania po ekranie (w OneNote rewelacja do robienia notatek). W domu jak najbardziej SP3 pod monitor podepniesz, a dzięki wbudowanemu Miracast w Windows 8.1 możesz podpiąć również bezprzewodowo pod
@mariuszkedziora: W tych wynalazkach 2in1 troszkę się boję jak sprawuje się w wersji tablet. Mam ipada2 i jak dla mnie jest OK, ale taki SP3 nie jest za duży do wygodnego korzystania? O tych"cudach" składających się w tablet razem z klawiaturą to nawet nie wspominam...
@gnida84: Lenovo bym nie brał, ze względu na awaryjność, matrycę (odwzorowanie koloru żółtego) i serwis. Surface całkiem fajny.
A co z nowościami? Np. Dell XPS 13 zaprezentowany na CES 2015?
@RottenKitten: Ja sobie bardzo chwalę to że w każdej chwili z laptopa robi mi się tablet. Surface Pro 2 miał kiepskie proporcje do bycia tabletem, ale SP3 ma je naprawdę super. Owszem jako tablet może wydawać się trochę duży (vs. iPad), ale przecież to całkiem dobrze widzieć więcej :) No ale z drugiej strony - każdy z nas ma różne przyzwyczajenia i preferencje, więc też nie mówię, że będzie idealny dla
@gnida84: Jeden i drugi jest naprawdę ładny :) Plusem SP3 (i może dobrym argumentem dla żony) może być to, że możesz wybrać sobie kolor klawiatury z kilku różnych (niebieska, czerwona, czarna i fioletowa). A nawet jak Ci się znudzi to kiedyś zmienić na inny (ja mam czerwony i niebieski) :)
@mariuszkedziora: właśnie w tym sęk, że oba ładne..
żona już pytała o kolory klawiatur do SP3 ;) ale podobają jej się też kolory Y3P..
chyba jednak skłaniam się bardziej ku Y3P ze względu na nowszy procesor, który jest wydajny i żre o wiele mniej prądu..