Wpis z mikrobloga

"Kto chce dziś żyć zadowolony ze swego życia, temu nie wolno być takim człowiekiem jak ty i ja. Kto zamiast brzdąkania żąda muzyki, zamiast zadowolenia - radości, zamiast pieniędzy - duszy, zamiast taśmowej produkcji - prawdziwej roboty, a zamiast flirtu - prawdziwej namiętności, dla tego ten piękny świat nie jest ojczyzną...”

H. Hesse
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hazadSK: Pięknie ujęte. Swego czasu napisałem dłuższy post miej więcej w tym kierunku, lecz nie potrafiłem przekazać swych myśli w tak czysty sposób.

Eh, świat coraz bardziej schodzi na psy.

Chociaż nie, to obraza dla
  • Odpowiedz
@shadowsof2: Apropo tego, co piszesz, przypomniał mi się fragment Dezyderaty:

"Tak więc bądź w pokoju z Bogiem, cokolwiek myślisz o Jego istnieniu i czymkolwiek się zajmujesz i jakiekolwiek są twe pragnienia; w zgiełku ulicznym, zamęcie życia, zachowaj pokój ze swą duszą.

Z całym swym zakłamaniem, znojem i rozwianymi marzeniami ciągle jeszcze ten świat jest piękny...

Bądź uważny, staraj się być szczęśliwy."
  • Odpowiedz
@shadowsof2: Można byłoby w nieskończoność dorzucać fragmenty, listy, cytaty lub wiersze, które pobudzają człowieka o tak późnej godzinie. :)

Mogę zaproponować zatem wiersz Rudyarda Kiplinga, który wywarł na mnie wielkie wrażenie i został ze mną na lata:

Jeżeli zdołasz zachować spokój,
chociażby wszyscy go stracili,
  • Odpowiedz