Wpis z mikrobloga

*napisała

@Shainefer: Jakoś pomimo Twojego różowego paska rzuciło mi się w oczy, że napisałaś "słyszałem" zamiast słyszałem ale teraz widzę formę zgodną z Twoim paskiem. Trochę wolnego od pracy i człowiek głupoty widzi ;).

wywiad wcale nie jest nudny, polecam na długi, zimowy wieczór taki choćby jak dzisiejszy( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Shainefer: Wolę Breaking Bad sobie obejrzeć albo na mirko posiedzieć ;).
że jak się nie skonsumuje małżeństwa to może być nieważne

@Feuforce: czyli bez bzykania ślub się nie liczy?:D

@Shainefer: Jest więcej powodów unieważnienia ślubu. Nieskonsumowanie czyli jeśli nie było seksu to się nie liczy, zatajenie istotnych faktów np. o przeszłości, o chorobach, o złożonych obietnicach, o złożonych ślubowaniach (np, takie o, rzucenie komuś obietnicy, że się za niego wyjdzie i niedotrzymanie słowa, później jak ktoś "w sumieniu powiadomi kancelarię parafialną"
@Niedokonczone_Zdani: Ależ tu się dyskusja wywiązała, naprawdę godna plotkar osiedlowych. Nie ma to jak dyskutować o prywatnym życiu Wojciecha Cejrowskiego, wiedząc, że ten człowiek konsekwentnie chroni swoją prywatność i nigdy o niej nie opowiada. Ah, te spekulacje lewackich specjalistów od wszystkiego ;)
@Kazach_z_Almaty: Nie. Rozwód to zazwyczaj oznacza, że coś dobrze się zaczęło, potem przestało działać jak trzeba i uznali, że lepiej będzie się rozwieść. A stwierdzenie nieważności to dojście do tego, że z jakichś przyczyn ślub był nieważny od samego początku. Jest różnica, czy kupisz samochód, jest ok, po jakimś czasie użytkowania stwierdzasz, że chciałbyś mocniejszy i go sprzedajesz, czy kupisz samochód, "którym babcia do kościoła jeździła", a potem się okazuje, że
@muchabzz: Źródło czego? Przeszkody do małżeństwa masz w Kodeksie Prawa Kanonicznego (kan. 1083-1094), ale częściej wykorzystywane są wady zgody (kan. 1095-1107). Natomiast źródła informacji o mojej znajomej nie podam, bo raczej nikt o jej przypadku nie pisał.