Aktywne Wpisy
cppguy +102
czesc mireczki, dopiero zaczalem prace jako stazysta frontend i wrzucili mnie do jakiegos projektu do ktorego trzeba dodac kilka nowych rzeczy, tylko jest jeden problem, kod jest #!$%@? po chinsku XD to normalne czy jakos #!$%@? trafilem? ponizej przykladowy komponent, w ktorym musialem poprawic jedna rzecz i z tlumaczem jakos sie udalo po 3 godzinach XD
#programowanie
#programowanie
noipmezc +243
Dlaczego mierząc napięcie z przedziału 0 do 5V, lepiej mieć zakres ustawiony na 5V niż na 6V ? Chodzi mi o konkret na czym wtedy tracę bo domyślam się, że na dokładności ale coś mi siedzi w głowie jak nie policzę sam to nie zakoduje.
#elektronika #elektrotechnika
Wybraź sobie miernik, ma błąd 1% (*) zakresu pomiarowego (mierzy z dokładnością 1% max wartości na jaka jest ustawiony). Jak mierzysz 2.5V na zakresie 5V, to wynik masz 2.5 +- (0.05)V. Jak ustawisz na zakres 50 to pomiar będzie 2.5
Założmy, że chcę zmierzyć napięcie w zakresie 0-100mV. Wiadomo bezpośrednio podłączając pomiar będzie marny dla przetwornika 10 bitowego i źródła napięcia refrencyjnego 5V. Wzmocnie to napięcie , przyjmijmy 47x czyli będzie w przedziale 0-4,7V . Wtedy taki pomiar ma sens, ale dużą różnicę by zrobiło jeśli zszedłbym w dół