Wpis z mikrobloga

@maniac777: to przestań gadać głupoty, że wybuchło 20kg ładunku wybuchowego jak najwyraźniej nie masz pojęcia co taka ilość zrobiłaby z takim autobusem... grad z głowicą 9M22 czyli 6,4 kg jest równie śmiertelny co mina kierunkowa która była ZNACZNIE bliżej autobusu o masie 3-4 kg (na miejscu były prawdopodobnie większe miny MON-90)
@gangsteris: Ciągle te same brednie. Więc tak. Na początek porównaj wagę GRAD z wagą miny, potem ślad po grad i ślad tym ostrzale (jako punkt odniesienia możesz odnieść bus w odali i autobus bliżej):

https://www.youtube.com/watch?v=CDhHqeqdqLw

Potem jeszcze dla pewności popatrz na to nagranie:

https://www.youtube.com/watch?v=KbVx8ZOxgOI

I odpowiedz sobie na następujące pytania:
- Jak wyjaśnisz tak okopconą ziemię (rozmiar, kształt) jak w wypadku pozostałych punktów ostrzału.
- Czy tyle sadzy miałoby powstać się
@maniac777:

- Jak wyjaśnisz tak okopconą ziemię (rozmiar, kształt) jak w wypadku pozostałych punktów ostrzału.

Grad z małą głowicą bojową

Czy tyle sadzy miałoby powstać się osadzić na ziemii z powodu eksplozji miny czy raczek 21kg głowicy grada?

bez problemu sadza mogła zostać po minie

Jak kierunkowa mina (domniemam że skierowana w stronę autobusu) mogła zedrzeć tyle kory z drzewa na wysokości 3-4m?

Bardzo prosto. Miny kierunkowe "montuje" się również na
Grad z małą głowicą bojową

@gangsteris: Czyli który to był? 9M22U, 9M28F, 9M28K, 9M43, 9M217, 9M218, 9M519, 9M521, 9M522 czy może PRC-60? :)

bez problemu sadza mogła zostać po minie

@gangsteris: Sadza tak, ale pytanie czy akurat w takiej ilości i kształcie jak przy pozostałych strzałach.

Bardzo prosto. Miny kierunkowe "montuje" się również na drzewach

@gangsteris: Na wysokości znajdującej się ponad głową potencjalnego celu? Iście logiczne wyjaśnienie. :)

jw.
Czyli który to był? 9M22U, 9M28F, 9M28K, 9M43, 9M217, 9M218, 9M519, 9M521, 9M522 czy może PRC-60? :)

@maniac777: wiesz w ogóle co tu podałeś?

pisałem już wcześniej że 9M22

Na wysokości znajdującej się ponad głową potencjalnego celu? Iście logiczne wyjaśnienie. :)

kto powiedział, że tam był ładunek umieszczony?

powiedz mi w takim razie co tak ścięło to drzewko skoro grad walnął 12 m od autobusu, a drzewo było znacznie bliżej i
pisałem już wcześniej że 9M22

@gangsteris: Gratulacje, głowica ma 18.5kg

kto powiedział, że tam był ładunek umieszczony?

@gangsteris: Ty zdaje się tak sugerujesz. Ja wskazuję uszkodzenia kory 4m nad gruntem Ty twierdzisz, że miny montuje się na drzewach, więc naturalnym jest pytanie o sens montażu na tej wysokości.... chyba coś się pogubiłeś w swoich teoriach spiskowych.

powiedz mi w takim razie co tak ścięło to drzewko skoro grad walnął 12
Gratulacje, głowica ma 18.5kg

@maniac777: napisali tak na splav.org? hehe odróżnij pojęcie "masa głowicy" od "masa ładunku wybuchowego" xD

Ty zdaje się tak sugerujesz.

miałem na myśli, że mina była osadzona niżej

jeden ślad po wybuchu?

ja tam widzę efekt dwóch eksplozji. Jeden okrągły po gradzie, a drugi wydłużony po minie

http://sf.uploads.ru/t/UgI3M.png

Cały czas twierdzę, że powodem śmierci tych osób był grad i mina. Dziękuje dobranoc.
ja tam widzę efekt dwóch eksplozji. Jeden okrągły po gradzie, a drugi wydłużony po minie

@gangsteris: Gratulacje, bo ten podłużny też występuje po pozostałych uderzeniach w oddali. Tak generalnie to kształt właśnie tego podłużnego jest używany do tego by określić skąd grad przyleciał - bez niego nie byłoby to możliwe. Pociski moździerzowe też tworzą podobnie niesymetryczne kształty. Dziękuję, dobranoc.
@maniac777: To były tam miny czy nie były?

Ja nie szukam teorii spiskowych. Obwiniam za to sepsów, ale mina też się do tego przyczyniła. Trzeba być mocno zaślepionym żeby nie wierzyć nawet kierowcy tego autobusu xD