Wpis z mikrobloga

@anonim1133: Dlatego jestem zdania w XXI wieku baza nie powinna być już niczym więcej niż prostym zbiornikiem na dane, a cała spójna logika powinna być już zaimplementowana po stronie aplikacji. Procedury wbudowane i widoki nie są nawet testowalne i są paskudne w utrzymaniu (to powyżej to właśnie przykład po przeniesieniu bazy na inną maszynę). Przy współczesnych maszynach i większości przeciętnych baz ewentualny narzut czasowy jest raczej niezauważalny.

A co clue problemu,
Procedury wbudowane i widoki nie są nawet testowalne

@ppawel: to, że Ty nie umiesz, to nie znaczy, że nie jest testowalne. Poza tym piszesz o bazach danych a tagujesz mysql ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A bazy dane mają swietną rzecz - która nazywa się spojność danych - w MySQLu tez chyba w końcu to dodali (ohh, te nieprzespane noce gdy w MyISAM bazie nie przeszkadzalo mieć NULL
@M4ks: Faktycznie można testować - nawet dla MySQL jest jakiś Test Suite. Do podstawowego zapewnienia spójności danych wystarczą mi - i pewnie 99% innych devów - same FK. A "nowsze i lepsze" jeśli tak można określić logikę po stronie kodu jest dla mnie lepsze, głównie dlatego, że jest czytelniejsze - utrzymywanie jest jakieś znośniejsze. No ale ja w tym względzie jestem pewnie typowym devem i cieszę, że są inne osoby, które