Piszę referat na temat wypraw załogowych na Marsa, jestem właśnie na etapie opisywania wizji poszczególnych organizacji, jak miałoby to wyglądać. Uwzględniłem już Mars One, wizje SpaceX i program Aurora (ESA). Czy coś pominąłem? Kojarzę, że NASA też coś planuje, ale nie znalazłem konkretów, ma ten projekt jakąś nazwę?
@LooZ: @Jade: @pret0rian8: słyszałem kiedyś o czymś takim jak symulacja kolonizacji marsa, w której jacyś naukowcy są na pustyni i udają że są na marsie. Jak to się nazywało?
Miałem zamiar napisać o bezpośrednich przygotowaniach do podróży na Marsa, ale w sumie niewiele mogę znaleźć. Jest sporo pośrednich (wysyłanie łazików żeby wybadać teren, rakiety wielokrotnego użytku SpaceX) ale takich konkretnych przygotowań do lotu jakoś nie mogę znaleźć
@LooZ: @Jade: @pret0rian8: czy to prawda, że w marsjańskiej glebie jest tyle wody, że możnaby ją z tej gleby odparować używać jako główne źródło H2O dla kolonizatorów? Zawsze myślałem że z powodu rzadkiej atmosfery i niskiego ciśnienia, woda po prostu wyparowała. Tymczasem czytam w projekcie Mars One, że gleba ma być głównym źródłem wody O.o
Uwzględniłem już Mars One, wizje SpaceX i program Aurora (ESA). Czy coś pominąłem? Kojarzę, że NASA też coś planuje, ale nie znalazłem konkretów, ma ten projekt jakąś nazwę?
#mirkokosmos #kosmos #mars #spacex #marsone
Cały program nazywa się Vision for Space Exploration
Miałem zamiar napisać o bezpośrednich przygotowaniach do podróży na Marsa, ale w sumie niewiele mogę znaleźć. Jest sporo pośrednich (wysyłanie łazików żeby wybadać teren, rakiety wielokrotnego użytku SpaceX) ale takich konkretnych przygotowań do lotu jakoś nie mogę znaleźć
Komentarz usunięty przez autora