Wpis z mikrobloga

Pytanie do #bojowkawindowsphone: czy znacie jakiś sposób na edycję zdjęć zapisanych na karcie SD oraz zapisywanie ich znów bezpośrednio na karcie?

Nie znalazłam jeszcze żadnej aplikacji do edycji zdjęć, która miałaby dostęp do karty pamięci (!)

Gdy uruchamiam zdjęcie z poziomu managera plików (MetroFileManager) i wybieram opcję edycji, to zdjęcie automatyczne zapisuje się najpierw w pamięci telefonu i dopiero wtedy wczytywane jest przez edytor. Zapisuje się oczywiście też w telefonie. Wiąże się to później z obowiązkiem 1) ręcznego przenoszenia zdjęć z powrotem na kartę do odpowiedniego folderu (muszę wspominać, że systemowy manager kompletnie się do tego nie nadaje, bo nie wyświetla miniatur?) i 2) ewentualnego ręcznego usuwania duplikatów, jeśli przypadkiem zmieni mi się nazwa.

Dodam, że potrzebuję zrobić najprostszą czynność z możliwych - obrócić zdjęcia stron pewnej książki. Dużo stron. Przy wyżej wymienionych okolicznościach robienie tego na bieżąco w miarę czytania graniczy z masochizmem.

P.S. Co to za manager plików, który nie umożliwia nawet przenoszenia ani kopiowania folderów???

#oswiadczenie #windowsphone #windowscwel
  • 16
Udało mi się znaleźć jeden edytor z dostępem do karty pamięci: PicsArt, ale nadal zapisuje on zdjęcia w telefonie.

Na dodatek w wyszukiwarce plików białe podpisy wyświetlane są NA białych ikonkach folderów, więc znalezienie odpowiedniego folderu to klikanie na chybił-trafił.
@Eathor: Nie wiem jaki masz telefon, ale coś dziwne rzeczy piszesz. Właśnie sprawdziłem z ciekawości i po pierwsze, menadżer systemowy (mam na myśli Pliki) pokazuje miniatury, a po drugie apki do edycji zdjęć (Lumia kreatywne studio i Adobe photoshop) mają zarówno dostęp do karty pamięci jak i zapisują efekty pracy na niej. Tak przynajmniej jest na mojej skromnej lumii 635.
@baNicja: Kiedy szczerze - nie mam takiej aplikacji. I wyszukiwarka windows store też mi jej nie pokazuje.

@filftp: Faktycznie Kreatywne Studio ma dostęp do karty pamięci, ale zamiast zastąpić oryginalne zdjęcie tym edytowanym, zapisuje je tylko jako kopę w pamięci telefonu. Opcja "zapisz" w moim przypadku jest nieaktywna. W niczym mi to nie pomaga.

Z managera systemowego nie korzystałam już tak dawno, że nie wiem czemu wmówiłam sobie, że nie
@Eathor: Z tego co napisalas zrozumiałem, ze zrobilas fotki i chcesz je obrócić. Masz onedrive, wbij na kompa i to zrób. Chwila moment i zrobi w. Jakbym miał na telefonie takie rzeczy robic czy na wp, androidzie, czy ios to bym chyba wolal umrzeć.
@Eathor: Nie doradzę. Stać mnie tylko na 925 za polowe półtora kafla :p karta pamięci w telefonach wp to chyba nowość? Poczekaj na aktualizacje :) system jest dosyć nowy, trzeba wybaczyć takie rzeczy :p