Postanowiłam rozpocząć cykl ciekawostek i faktów na temat Zjednoczonego Królestwa i Wysp Brytyjskich, które niejednemu, potencjalnemu emigrantowi mogą uratować życie. Mało znane fakty, a bardzo ważne.
Czy wybierając się do Irlandii Północnej, można powiedzieć, że jedziemy do Wielkiej Brytanii? Nie. Wielka Brytania to jedynie nazwa wyspy na której znajdują się: Szkocja, Walia i Anglia. Wciąż jednak będziemy na Wyspach Brytyjskich. Pomimo małych kontrowersji (wielu Irlandczyków nie chce się identyfikować z nazwą "Britain/British") zarówno Wielka Brytania jak i Irlandia są Wyspami Brytyjskimi.
@inko: Bardzo często spotykam się z tym błędem w Polsce. Jeszcze gorzej, gdy ktoś mi powie "Szkocja Anglia co za różnica", a tak się zdarzało. Wielu jest ignorantów. @sheilacooper: Przecież o tym napisałam.
@sheilacooper: Ale ja wiem:) Jak przejedziesz całą Republikę Irlandii i przekroczysz granicę z Królestwem na północy, to tak jakby wjechać prosto w tereny świeżo wyrwane z rąk okupanta. Wszędzie wiszą brytyjskie flagi - Na domach, szkołach, urzędach, kościołach, pomnikach i sklepach, a ludzie zdają się non stop celebrować swoje poddanie Królowej.
@Pati678: Proponuję w którymś odcinku napisać o Derry / Londonderry (z zaznaczeniem, że tylko ta pierwsza nazwa jest poprawna:)
Czy wybierając się do Irlandii Północnej, można powiedzieć, że jedziemy do Wielkiej Brytanii? Nie.
Wielka Brytania to jedynie nazwa wyspy na której znajdują się: Szkocja, Walia i Anglia.
Wciąż jednak będziemy na Wyspach Brytyjskich. Pomimo małych kontrowersji (wielu Irlandczyków nie chce się identyfikować z nazwą "Britain/British") zarówno Wielka Brytania jak i Irlandia są Wyspami Brytyjskimi.
#anglia #szkocja #walia #irlandia #wielkabrytania #emigracja #jezykangielski #fakty #ciekawostki #podroze
#geografia
tu trochę o tych różnicach
@sheilacooper: Przecież o tym napisałam.
@Pati678: Proponuję w którymś odcinku napisać o Derry / Londonderry (z zaznaczeniem, że tylko ta pierwsza nazwa jest poprawna:)