Aktywne Wpisy
cordianss +32
Wam się nie da dogodzić programem, wyliczeniami, ustawami i tak zagłosujecie na tych, którzy rozwalają kraj od 89 roku.
#konfederacja #polityka #bekazlewactwa #4konserwy
#konfederacja #polityka #bekazlewactwa #4konserwy
Jabby +87
Działalność prowadzę od 2008 roku (ot 2, 3 fakturki miesięcznie za rozwijanie i utrzymywanie oprogramowania do logistyki) i z racji jej niewielkich rozmiarów sam sobie prowadzę księgowość.
Ale jako, że człowiek - niczym papier toaletowy - musi się rozwijać, więc zawędrowałem niechcący w branżę zupełnie nie związaną z programowaniem, a mianowicie handel sztuką (rzeźba, obrazy).
I teraz chciałem Wam przedstawić scenariusz i poprosić o przeanalizowanie, czy wszystko dobrze rozumiem.
Występują:
- Klient
- Sprzedawca (czyli ja), prowadzi DG, jest pośrednikiem między klientem, a wykonawcą
- Wykonawca, rzeźbiarz, malarka, cokolwiek, osoba fizyczna
1. Znalazłem klienta na rzeźbę za 1.500 PLN brutto - wystawiam mu fakturę VAT marża na tą kwotę.
2. Wystawiam Wykonawcy umowę o dzieło na kwotę 1.000 PLN, gdyż tyle sobie życzył za dzieło
3. Księguje sobie fakturę licząc VAT tylko od różnicy (marży)
4. Do #umowaodzielo z Wykonawcą sporządzam taki rachunek:
(a) Brutto: 1.000 zł
(b) Koszt uzyskania przychodu (20%/50%): 500 zł
(c) Podstawa (a-b): 500 zł
(d) Zaliczka (18% z b): 90 zł
(e) Do wypłaty (a-d): 910 zł
5. Koszt uzyskania przychodu wybrałem 50%, gdyż ponoć taki stosuje się w przypadku sztuki i przeniesienia praw autorskich. Dobrze?
6. Do 20-go dnia kolejnego miesiąca przelewam do US zaliczkę (d). Do US swojego, czy Wykonawcy? Jakim tytułem?
7. Wykonawcy wręczam pod stołem 1.000 zł, gdyż na tyle się umówiliśmy. A jeśli przelewam to kwotę (a) czy (e)?
8. Po nowym roku wystawiam Wykonawcy formularz PIT-11. Gdzieś go przesyłam poza Wykonawcą?
9. Wykonawca uwzględnia ten pit w swoim rozliczeniu rocznym w "inne dochody".
I co? To wszystko? Coś pominąłem, albo przekręciłem? Z góry dziękuje za wszelkie porady.
Pozdrawiam ciepło w Nowym Roku
Komentarz usunięty przez autora
@sebobik: dobrze, ale z tym to uważaj. jeżeli Twój wykonawca wykonując swoje dzieła (na rzecz Twojej firmy lub innych firm) przekroczy 43 tyś pl wtedy już nie będziesz mógł stosować stawki 50%. Musisz po prostu wiedzieć, czy Twój rzeźbiarz w momencie podpisywania umowy nie przekroczył 43 tyś pln dochodu.
Warto też dodać,
ale naczelnikiem nie jestem, wręcz przeciwnie - mam z nim na pieńku.
bywam tu bo kręcą mnie podatkowe tematy, i razi w oczy jak wykopowi eksperci wprowadząją innych w błąd :)
@Jefrey:
pochwalisz się w czym działasz? ( ͡° ͜ʖ ͡°)