Wpis z mikrobloga

#komputery #informatyka #gry

Jak myślicie? Warto kupować i5 najnowszej generacji, czy może kupić po prostu drugą generację i resztę władować w jakąś potężną kartę lub quad? Obecnie używam w laptopie i7 pierwszej generacji i jakoś nie widzę żadnego "mulenia".

16gb ddr3, ssd dodatkowo :P Chcę by wyszło to tanio, więc może zaoszczędzić by na procku?
  • 9
@IdeaGames: Procesor starzeje sie dużo wolniej niż karta graficzna. Więc w długiej perspektywie czasu bardziej opłaca się dobry procesor a potem ewentualnie tylko zmiana grafiki za jakiś czas. Jeśli teraz dowalisz bardzo drogą grafikę a słabszy procesor to teraz osiągniesz jakiś tam zysk, ale szybciej bedziesz zmuszony wymienić procesor a co za tym idzie również mobo więc sprawa się komplikuje.

Tym bardziej, ze zarówno Mantle jak i DX12 zmniejszają narzut na
@Malin_kg: czemu niby warto ? jakieś argumenty ? jak to ma być dla gier to do czego ? dla wzrostu 5% wydajności ? moja i5 2500k na 4.2 ghz była może w watchdogs na 40-50% wykorzystywana, w reszcie gier jest to 20-30% na hd 7850.....
@Jurigag: najbardziej skomplikowane programy, których używam to eclipse z android SDK i pakiet adobe (tylko illustrator i photoshop), reszta to gierki jakieś. Nie przetwarzam wideo raczej, 3ds maxa nie używam. Nie wiem jak duże są różnice między obecnymi generacjami procków, ale ludzie piszą o 5-10% z każdą generacją. To nie są skoki jak w latach 2000-2005, kiedy nowe procesory były rewolucją.

Mam mobilną i7 pierwszej generacji, włączone day z i widzę
@IdeaGames: no ta ale desktepowa i5 2500k będzie w 100% wystarczająca do takich rzeczy jak napisałeś, bo co za różnica powiedz mi czy 5 sekund czy nawet te 15 ? a w grach no to sry, ale 10 lat minie może gdy i5 2500k nie odpali jakiejś gry :X prędzej te procesory się po prostu zepsują ze starości niż za mało wydajne będą
@Jurigag: no właśnie, a oszczędność duża, widzę można dostać za 4 stówki, a resztę po prostu dołożyć do lepszej karty i tyle, zwłaszcza, że nowy direct X ma w założeniu odciążyć CPU, zgodnie z pomysłem AMD