Wpis z mikrobloga

EJ, powiedźcie mi jak w Illustratorze przeuswać obiekt najmniej jak się da. Czyli strzałkami na klawiaturze o baaaardzo niewielką odległość. Teraz gdy to robię to przesuwa mi się nadal o zbyt dużą ilość.

#illustrator #photoshop #grafika #design #pytanie #dtp
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jestem też w sumie ciekawy czy istnieje sposób by za pomocą jednego kliknięcia na zaznaczony odcinek, przekształcić łuk na prostą kreskę. Na obrazku poniżej widzimy kółko i zaznaczone na nim dwa punkty przez które biegną krzywe. Chciałbym między tymi punktami poprowadzić prostą krzywą. Czy możemy to zrobić w jakiś sposób automatyczny?
Bunch - Jestem też w sumie ciekawy czy istnieje sposób by za pomocą jednego kliknięci...

źródło: comment_4ILoiTDM3zh5EsyBYYLU6SyPC5WFhKSk.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@PeaceUN: Chyba nie zrozumiałeś o co mi chodzi. Piszesz coś nie na temat. Mam łuk, kreska niebieska jest dodana przeze mnie. Ja chcę by tak się stało automatycznie, no przeczytaj raz jeszcze.
  • Odpowiedz
@PeaceUN: Ale czemu jesteś tak uparty? Ja przecież nie chcę zrobić żadnego ŁUKU. Kolejny raz nie czytasz ze zrozumieniem tego co piszę. To takie trudne? Spójrz na obrazek wyżej. Ja chcę zrobić ścieżkę jak niebieska linia. I jakie do tego jest narzędzie?

No na Boga, spójrz na filmik. Chcę dokładnie taką operację zrobić w Illustratorze. Jak mam to zrobić?
Bunch - @PeaceUN: Ale czemu jesteś tak uparty? Ja przecież nie chcę zrobić żadnego ŁU...
  • Odpowiedz
@PeaceUN:

Dobra, zapomnij o sprawie. A jak jesteś ciekawy jaka jest poprawna odpowiedź, to przeczytasz ją tu:

Don't select the two points, but select the curve between the points with the Direct Selection Tool (white arrow). Hit Delete and choose Object > Path > Join (cmd or ctrl + J)
  • Odpowiedz
@PeaceUN: Insynuujesz aby usunąć punkt i połączyć go w sposób dodania nowej PROSTEJ krzywej?

W poradzie powyżej można to zrobić w inny sposób też. Ale i tak nie w tak prosty jak w Corelu.
  • Odpowiedz