Wpis z mikrobloga

#neuropa #neuropainformuje #4konserwy

3 grudnia roku bieżącego komisja sejmowa złożyła sprawozdanie z prac nad projektem największej w dziejach RP reformy kodeksu karnego rekomendując jego uchwalenie. Oznacza to, że czekamy na drugie, trzecie czytanie i wkrótce uchwalenie projektu. Reformy, która ma całkowicie przeorganizować system karania i skończyć z masowym wymierzaniem zawiasów. Zamiast tego mają być grzywny i ograniczenia wolności, a więzienie dla ciężkich przestępców.

Co ciekawe, nawet 5 posłów Solidarnej Polski (w tym Mularczyk i Dera, prawnicy) dostrzegło wagę reformy i śmiało zagłosować przeciw PiSowskiej propozycji odrzucenia tego w I czytaniu.

źródło co do głosowania: http://orka.sejm.gov.pl/Glos7.nsf/nazwa/69_17/$file/glos_69_17.pdf

Z ciekawych rzeczy, to polecam uzasadnienie do projektu, które jest bardzo długie, ale zawiera wiele ciekawych, obrazujących patologie statystyk i sam projekt ustawy (w tym samym linku), chociaż z niego trudno coś zrozumieć. Jak mi się kiedyś zechce, to wybiorę jeszcze kilka ciekawostek w innym odcinku.

Z uzasadnienia wyłuskałem taką tabelkę przewidującą skutki projektowanych zmian:

(art. 335 k.p.k. to skazanie bez rozprawy)
s.....2 - #neuropa #neuropainformuje #4konserwy 

3 grudnia roku bieżącego komisja ...

źródło: comment_xlGr7kkY92f425tOYJrrnpZdO1D8d8VU.jpg

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Cheater: nie do końca. Dziś (poza wyjątkowymi wypadkami) można było zawiesić karę do 2 lat pozbawienia wolności. Zmiany są takie, że będzie to 1 rok. To jest chyba najwyraźniejszy przykład. Poza tym zmieniają się dyrektywy wymiaru kary w ten sposób, że przy przestępstwach zagrożonych karą nieprzekraczającą 5 lat priorytetem będzie ograniczenie wolności lub grzywna (dotychczas z brzmienia kodeksu wynikało, że priorytetem są zawiasy, chociaż nie było to chyba zamysłem autorów).
  • Odpowiedz
@Cheater: dyrektywy wymiaru kary wynikają z przepisów, więc muszą się do nich stosować. Jak nie będą, to im będą uchylane wyroki, a to nie wpływa korzystnie na możliwości awansu sędziego.
  • Odpowiedz
@stekelenburg2: > Ustawa wchodzi w życie 1 lipca 2015 r.

Ja rozumiem, że chcieli trafić na równo z KPK, ale KPK uchwalono ponad rok temu. Prawda jest taka, że zmiany w prawie karnym procesowym i materialnym zaszły tak daleko, że powinni uchwalić równocześnie dwie nowe ustawy i dać dużo dłuższe vacatio legis. A tak przewiduję duuuuże problemy dopóki sędziowie i prokuratorzy się nie doszkolą, co oczywiście będzie oznaczało masę wyroków
  • Odpowiedz
A tak przewiduję duuuuże problemy dopóki sędziowie i prokuratorzy się nie doszkolą, co oczywiście będzie oznaczało masę wyroków uniewinniających.

@rafalu90: o tym pomyślano i szkolenia już trwają, chociaż oczywiście wiadomo, że w praktyce pewne rzeczy mogą wyjść różnie. Nie wiem, co by tu dało uchwalenie nowej ustawy? Jeszcze głębsze zmiany? To by dopiero było ryzyko. Vacatio legis dla zmian w procedurze nie było krótkie, prawie roczne. Zmiany w prawie materialnym
  • Odpowiedz
@stekelenburg2: z tego co pamiętam w "znowelizowanym" KPK są już nie tylko art. z indeksami, ale indeksami do indeksów... to nie sprzyja przejrzystości przepisów. Jeżeli z pierwotnej ustawy zostaje tylko tytuł to IMHO należy ją zmienić na nową, chyba, że jak w przypadku ustawy o sprzedaży ziemi cudzoziemcom jest tam 10 artykułów.

O vacatio legis nie chodziło mi dla procedury, a dla KK, które będzie leżało raptem parę miesięcy.
  • Odpowiedz
  • 0
@rafalu90: ale czy zmiany w kk wymagaja jakiego wielkiego przygotowania?

Z tego co ja kojarze to w kpk nie ma przepisow z indeksami a z literami. Tak czy tak z kpk z 97 roku zostaje bardzo wiele. Caly nowy kodeks to obecnie mrzonka. Nikt tego nie jest w stanie napisac, bo i niekoniecznke jest taka potrzeba.
  • Odpowiedz