Wpis z mikrobloga

Mircy, czy opłaca się ulepszyć obecny laptop, czy lepiej sprzedać i zainwestować w lepszy sprzęt (budżet 1k). Samsung RF511, 4GB RAM, I5, karta graficzna NVIDIA geforce GT 540M. Potrzebuje trochę więcej mocy zarówno przy obróbce zdjęć (obrabiam pliki RAW po 24mb) jak i czasem fajnie jest zagrać w jakąś grę (COD 4, BF 3). Teraz laptop po prostu się momentami przycina przy powyższych grach jak i przy obróbce zdjęć. Co proponujecie? Wymienić RAM na 8 i kartę graficzną? Czy sprzedać laptopa i kupić lepszego? Średnio znam się niestety na komputerach :P

#komputery #laptop
  • 12
@parathormon: Upgrade laptopa nie jest taki prosty ;) Żeby wymienić grafikę, musiałbyś wymienić całą płytę główną (jeśli do twojego laptopa istnieje taka z lepszą grafiką.) Procka się nie opłaca, a RAMu przydałoby się 8GB, ale to oczywiście komuptera nie przyspieszy. Mam lapka z taką samą grafiką, i7 i 8GB RAMu. Też już zastanawiałem się nad wymianą, ale zanim to zrobiłem, wsadziłem do niego dysk SSD. Laptop dostał nowe życie :D W
@Lowhere: Tak, naprawdę, na 100% potrzebuje laptopa. Stacjonarka nie wchodzi w grę niestety.

@LordLookas: @PanBulka: Dlaczego dyski SDD są lepsze w takim razie? Jakim cudem mogą one "polepszyć" pracę na laptopie? Skoro mówisz że 8GB laptopa nie przyspieszy, to czy warto go wrzucić?

Mam momentami mało klatek, szczególnie przy szybko zmieniającej się akcji.
@parathormon: bo jest on szybszy i szybciej się wszystko wczytuje. Ogólnie windows szybciej działa, programy się szybciej otwierają i wszystko się szybciej wczytuje. Jeśli narzekasz jednak na niską liczbę klatek, to nie pozostaje nic innego jak wymiana lapka.
@parathormon: SSD sa znacznie szybsze. Programy uruchamiają sie z nich szybciej, system startuje szybciej. Ale w takich momentach jak opisujesz, kiedy cos więcej dzieje sie na ekranie to karta graficzna jest wąskim gardłem. Mozesz próbować obciąć detale. Ewentualnie spróbuj ustawić maksymalny stan procesora na 99% zamiast standardowych 100. Mnie ten zabieg w bf3 pomagał.
@parathormon: chyba najkrócej rzecz ujmując - jeśli chcesz pograć w nowsze gry potrzebujesz dobrego układu graficznego. W laptopie są wlutowywane na stałe i wyjęcie ich bez sprzętu lub wymiany płyty głównej jest niemożliwe. Nikt się w to nie bawi.

Jeśli zależy Ci głównie na sprawnej obróbce grafiki to więcej ramu i szybki dysk (wspomniany SSD) mogą znacznie usprawnić pracę.

Ale! Więcej ramu i szybki dysk NIE dadzą Ci więcej klatek w
@parathormon: No tutaj musisz sobie policzyć bo przy starym lapku dorzucić drugie 4GB RAM aby było 8GB + dysk SSD to wyjdzie kole 5-6 stówek przynajmniej (zakładając dobry dysk SSD ok. 120GB). Większy dysk jest nieopłacalny bo będzie masę kasy kosztował, wtedy lepiej sprzedać wszystko, dołożyć i kupić. Z tanich sensownych SSD o dobrych transferach są m.in dyski Adata:

http://www.komputronik.pl/product/167780/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/ADATA_SP900_128GB_2_5_SATA3_read-write_550-520MBs_85K_IOPS_TRIM-SMART.html

Jest jeszcze Patriot Blaze niedrogi i z dobrymi transferami.