Wpis z mikrobloga

#raspberrypi

Mirki,

zamówiłem wczoraj wieczorem malinkę b+

o ile z raspbmc nie będzie żadnych problemów, tak zastanawiam się nad jeszcze jednym..

co najlepiej zainstalować na malince, żeby korzystać jako kompa do przeglądania netu?

zamówiłem raspberry dla siebie pod serwer mediów, ale Żona mnie oświeciła, że szwagier mieszka jak mnich.. bez kompa, bez tv.. net może sobie udostępniać przez telefon..

postanowiłem podarować mu malinkę do momentu, aż kupi sobie jakiegoś przechodzonego lapka..

co polecacie ?
  • 5
co najlepiej zainstalować na malince, żeby korzystać jako kompa do przeglądania netu?

@gnida84: polecamy tego nie robić.

Malina jest świetna jako serwer NAS, SSH, nginx, itp. Awaryjnie jako serwer vnc mi służy. Ale żeby przeglądać na tym internety, to nie polecam.
@gnida84: Raspbiana z LXDE. Jak rasppi ma być do neta to zamów od razu aktywny hub usb (taki z zasilaniem), bo komp nie radzi sobie z zasilaniem zbyt dużej ilości urządzeń. Podłączenie klawiatury, myszki i karty sieciowej wifi na bank przerośnie jego możliwości.
@gnida84: za cenę raspberry z zasilaczem, obudową, kartą 8gb, hubem usb, myszką i klawiaturą kupisz przechodzonego laptopa, który z przeglądaniem śmiesznych obrazków na stronie wykop.pl poradzi sobie dużo lepiej niż raspberry. a do tego laptop ma ekran :f
@JestemSmutnyINieMamKolegow: tak, ale malinka oryginalnie miała być dla mnie jako serwer mediów + jakieś eksperymenty typu ambilight, radio internetowe, sterowanie oświetleniem, itd itp.. w międzyczasie wyszło, że szwagrowi przyda się coś do końca stycznia, bo wtedy dostanie pełnoprawnego lapka ;)