Wpis z mikrobloga

Mam takie pytanie do ludzi z #krakow. Głosowaliście na Majchrowskiego ? Ja tak. Słyszałem, że niektórzy ogólnie mają do niego jakieś wonty, i chciałem się dowiedzieć jakie konkretnie. Serio, bo ja tam uważam go za spoko prezydenta, dużo się dzieje w mieście, ale chciałbym też poczytać jakąś krytykę wobec niego i wyciągnąć własne wnioski. Troche późno, bo już po #wyborysamorzadowe2014 ale jednak. Będzie na przyszlosc. Dawajcie.
  • 25
  • Odpowiedz
@Krostel: dług rośnie i nic z tym nie robi, ale faktycznie duzo sie dzieje w krakowie, remonty, to odnawiaja MPK, to nowe tory robio, to Kraków Arena co branie ma wiec nie jest źle
  • Odpowiedz
@Krostel: Ja też tych wontów nie czaję, poza totalnym #!$%@? inwestcji w stadion Wisły Kraków (i za to murzynski #!$%@? w dupe bo to zmarnowane ok 250-300mln), to nie jakoś nie widzę większych "zjebek". W mieście sporo się dzieje, zapuszczone dzielnice kwitną, sporo nowych inwestycj - ogólnie w Krakowie "da się żyć".
  • Odpowiedz
@Krostel: Zadłużył miasto, łata dziurę budżetową zwiększaniem strefy płatnego parkowania a nie obcinaniem zbędnych etatów w magistracie, nie dokończył obwodnicy, nie konsultował się z mieszkańcami w sprawie igrzysk (dopiero po decyzji o staraniach i wydaniu kilku mln).
  • Odpowiedz
@Nemsik: Hm, masz rację, powiększanie strefy też pośrednio mnie dotknęło, ale znalazlem sposób na jej omijanie i tak czy siak parkuje w strefie nie placac ani grosza #pozdrodlakumatych, jednak nie podobało mi się to. Z igrzyskami też troche racji, polecialo kilka milionow, ale moim zdaniem niewielki plus ze zrobil referendum i się z tego pomyslu wycofal, bo to jednak pokazuje ze potrafi sie jakoś tam przyznać do błędu.
  • Odpowiedz
@Nemsik: Miasto samo z siebie nie wyżyje (ale za przeinwestowant stadion #!$%@? mu w dupe) - zadłużenia nie unikniesz...no tak inni kandycaci na pewno mieli by dodatni bilans - już to widzę. Obwodnica to inwestycja "państwowa" a nie miejska - tak naprawdę to #!$%@? miał do gadania jak kaska nie spłynęła w warszawy. W sprawie igrzysk to nie była do końca jego brocha - dla mnie na "+" chociaż tyle, że
  • Odpowiedz
@Nuggerath: Zdaję sobie sprawe, że nie uniknie się zadłużenia. Trochę się spiąłeś i wplotłeś w dyskusję innych kandydatów, więc dla rozluźnienia i wyprostowania poinformuję, że nie głosowałem na Lasotę.

Edit: Aha - jeszcze w kwestii budżetu miasta. Ogromnym minusem jest, że ludzie pracujący w Krakowie nie odprowadzają tu podatków tylko tam gdzie są zameldowani. Skutkuje to tym, że w Krakowie drogi coraz bardziej dziurawe a pobliskie miejscowości piękne jak z bajki.
  • Odpowiedz
@Krostel: brak MPZP pozwolilo na totalne spartolenie tej dzielnicy. bloki porozrzucane bez ladu i skladu, brak spojnej zabudowy, totalna ekranizacja przestrzeni, wrzucenie w sam srodek dzielnicy bieda autostrady (po 3 pasy) i dorzucenie do tego komunikacji miejskiej w postaci tramwaju (sic!). niestety, ta dzielnica jest juz stracona.
  • Odpowiedz
@cinkek Nie bardzo rozumiem to zdanie.

wrzucenie w sam srodek dzielnicy bieda autostrady (po 3 pasy)

Zgadzam się natomiast z tym, że Ruczaj to bałagan jeśli chodzi plan zagospodarowania. Nie wiem natomiast czemu tramwaj to zły pomysł ? 128 Ci bardziej pasowało ?
  • Odpowiedz
@Krostel: Mi bardzo nie podobało się to co dokładnie wyprawiał w sprawie Igrzysk.

- Na siłę cisnął żeby zrobić igrzyska, odpowiedzialni za to ludzie rozpieprzali pieniądze.

- rozpętała się nagonka i akcja stop igrzyskom

- Majchrowski powiedział że zrobi referendum, że ludzie zagłosują

( w między czasie robił co mógł żeby zdyskredytować przeciwników)

- referendum : na NIE

- Majchrowski na drugi dzień, że to nie jest wiążące i że igrzyska
  • Odpowiedz
@xamil54: dług Krakowa nie rośnie.

@Nemsik: strefa jest powiększana na żądanie mieszkańców. Sam pod biurem nie miałem gdzie parkować, obecnie mam. Ze strefy to jakieś drobne przychody są. Mniejsze od np kosztu parkingu przy alejach.

@cinkek: w polskich realiach prawnych mpzp niewiele gwarantuje. Spójrz chociażby na górkę narodowa, budowlaną na podstawie mpzp. Taki sam nieład jak na Ruczaju.

Co do przeskalowania kilku inwestycji drogowych to się zgodzę, ale wynika
  • Odpowiedz
ale moim zdaniem niewielki plus ze zrobil referendum i się z tego pomyslu wycofal, bo to jednak pokazuje ze potrafi sie jakoś tam przyznać do błędu.

@Krostel: rozbawiłeś mnie ;) to wszystko dobrze wykalkulowane, by PRowo nie stracił; jak ktoś napisał, nadal po referendum chciał organizować igrzyska; może trzeba było wcześniej się zapytać krakusów, czy chcą igrzysk, a nie rozwalać kasę z Jagną?
  • Odpowiedz
  • 2
@IdzieGrzesPrzezWies:

lepszy olkuszanin niż gość z Sosnowca.

@carisma:

Dokładnie, całą winę zrzucił na platformę, a sam zagrał dobrego wujka Jacka "posłuchajmy co mają do powiedzenia mieszkańcy" gdy dotarło do niego, że ludzie igrzysk nie chcą. Majchrowski jest mistrzem PR-u i manipulacji.
  • Odpowiedz