Wpis z mikrobloga

#informatyka #programowanie #studbaza #inzynierka

Drodzy Mirkowie,

Był już kiedyś przypadek na mirko, że pomogliście komuś znaleźć temat na pracę inżynierską. I ja chciałem się was poradzić, być może pomoże mi to w wyborze.

Najpierw moje słabe strony (czego chciałbym uniknąć):

- słabo znam angielski (wiem jak to brzmi... to moja ogromna wada, pracuję nad tym, ale na razie literatury po angielsku nie ogarnę; dlatego zwracam uwagę na polskojęzyczną),

- słabo umiem matematykę (już od podstawówki źle mi szło, na studiach lepiej), fizykę jeszcze gorzej,

- uważam, że jestem słaby z algorytmiki.

Można by pomyśleć, że co ja robię na informatyce... Ale jakoś sobie radzę i to nie najgorzej. Dziwny jestem.

Co umiem/lubię, mocne strony:

- Umiem Jave (teraz uczę się Javy EE i tych wszystkich frameworków). Początkowo chciałem w tym coś zrobić na odczepnego jak większość (np. wypożyczalnię czegoś, system do zarządzania czegoś itd). Ale prawdopodobnie w życiu jeszcze się nad tym nasiedzę do znudzenia (mój prawdopodobny promotor też uważa, że to oklepane).

- Interesuję się botami (robiłem w AutoIt), czatbotami (marzy mi się napisanie własnego tylko nie wiem jak), troszkę sztuczną inteligencją (ale nic nie umiem).

- Troszkę umiem pisać w assemblerze (np. debugowanie w OllyDbg jest fajne, tylko nie bardzo umiem).

- Napisałem artykuły naukowe na tematy bezpieczeństwa (wirusy, ataki, teoretyczne właściwości bezpieczeństwa itd). Mój prawdopodobny promotor też się tym zajmuje. Ale szczerze mówiąc trochę to nudne i mam dość.

- Napisałem też artykuł naukowy o GPGPU (Nvidia CUDA). Było fajnie, ale uważam, że to za trudne dla mnie (algorytmika).

- Jestem dobry z grafiki (wygrywam konkursy na plakaty, loga itd, interesuję się przetwarzaniem obrazów).

- Umiem pisać (jakieś teoretyczne tematy nie byłyby trudne).

- Fascynuję się nauką i badaniami. Chciałbym robić jakieś analizy, ankiety, pomiary (np. kiedyś ktoś mierzył ilość światła na sali). Ale nie mam o tym pojęcia i pomysłu co badać.

- Dużo udzielam się w kole i organizuję konferencję o tworzeniu gier (kiedyś poprzedni organizator pisał aplikacje w Javie do zarządzania konferencją).

- Na studiach sobie radzę i mam dobre oceny, dlatego jestem ambitny (i chyba za bardzo - żebym sobie nie wziął czegoś czego nie da się zrobić).

Pomożecie?
  • 11
@wytrzzeszcz: W sumie to w tym problem, że jest wszystko w miarę OK i nie ma co poprawiać.

Chociaż teraz mi przyszło do głowy: za długie wiadomości (ludzie nie chcą czytać długich wiadomości). Ten kto wymyślił HTML-a (hiperłącza) "zwinął" treść. Wstawianie w spoilery fragmentów treści jest jeszcze fajniejsze. Ale coś jeszcze może by się dało. Tylko co to za dział informatyki(?).
@mk321: Napisz w takim razie program do obróbki obrazów, podstawowe algorytmy (przekształcenia takie jak skalowanie, obrót, przycinanie), no i efekty graficzne (skala szarości, rozmycie, wyostrzenie), może do tego jakaś kompresja. Opisywać i badać też tu jest co, choćby wydajność. Sporo tu algorytmów, ale jest też dużo materiałów na ten temat no i warto wziąć coś czego się nie potrafi jeśli masz czas, bo to dobra okazja żeby poznać nowe rzeczy lub
@Cilthal: "heurystyczna analiza treści" - super, coś ze sztuczną inteligencją by mogło być tu.

"wycinanie redundantnych i zbędnych danych" - też super, może troszkę rozwiniesz (bo w sumie nie miałbym pojęcia jak miałbym się za to zabrać).
@msgreen: o dobry, temat. Takiego czegoś szukam (prostego w sumie), jak nie znajdę czegoś lepszego.

Ale jednak chciałbym coś takiego "mocniejszego", czegoś czego nie ma. Właśnie jakaś analiza treści czy to "zwijanie tekstu".
@mk321: generalnie, tutaj pewnie sieci neuronowe ci się przydadzą, jakieś słowniki synonimów, wyrazów obcych, slangu, neologizmów. Wiadomo to podstawy, ale czasami warto to zgubić, lepiej rozbić sobie problem na mniejsze kawałki i "złożyć" rozwiązanie.
czy Twoja uczelnia zgodzi się na "komercyjną" pracę inżynierską?

jeśli tak, możesz poszukać projektu w jakiejś firmie, nie będzie to może ambitne, ale konkretne + wpadnie hajs i doświadczenie.