Wpis z mikrobloga

Mircy i Skynety (HAL i GLaDOS też) przebywające na mirko.

Znacie jakieś materiały do nauki sztucznej inteligencji? Wiem że jest n działów, chciałbym coś co da się ogarnąć w sensownym zasie żeby zobaczyć wyniki, nie wiem nawet od której strony to ugryźć. Programować umiem, nauczyć się przy okazji jakiegoś egzotycznego języka to też żaden problem. Pomożecie?

//Oczywiście ostatecznym celem jest stworzenie myślącej maszyny ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#matematyka #programowanie #sztucznainteligencja
  • 3
@Quavitor: to co brzmi nie wiadomo jak okazuje się w rzeczywistości niestety, ale zacofaniem :P Prawda jest taka, że sztuczna inteligencja to w obecnych czasach algorytmy (funkcje) heurystyczne (przybliżone) oraz logika rozmyta przy poszukiwaniu rozwiązań (które polegają na wybieraniu strategii (i np. jej dynamicznym zmienianiu) wyboru ścieżki w drzewie decyzyjnym wszystkich rozwiązań).

No jeszcze jest technika sieci neuronowych, ale tym się nie bawiłem.

Z fajnych rzeczy (ciekawostka): http://en.wikipedia.org/wiki/Cyc

A materiały to:
@Quavitor: Miałem trochę o tym na studiach, ogólnie to nie są rzeczywiście rzeczy co by dupę urwały. Najciekawsze są algorytmy ewolucyjne i sieci neuronowe, choć to też taka trochę zabawa. Dużo zagadnień ma raczej na celu znalezienie metody, która dawałaby szybszy rezultat niż jakieś algorytmy dokładne (czyli liczenie na piechotę).

Wiem, że są jakieś książki o implementacji sieci neuronowych w Javie i framework do takiej zabawy, ale nie znam głębiej sprawy.