Wpis z mikrobloga

Od kilku miesięcy uczę się #html #css #javascript #jquery ogólnie nie idzie mi źle i wszystkie zarzuty jakie do siebie mam to że moje testowe strony beznadziejnie wyglądają, coś jak rok 2000 a nie ukrywam że chciałbym osiągnąć strony o wyglądzie chociaż podobnym do : http://html5up.net/ . Macie jakieś rady, kursy poradniki jak zacząć ? A może w ogóle ćwiczyć tylko kodowanie a za grafiką się nie brać? :) Helppppp!

#webdesign
  • 7
@michael94: Takie kilka rad ode mnie co do grafiki:

1. Przedewszystkim czytelność.

1. a) Ładne kolory, aby dało się na to patrzeć, a nie mrużyć oczy :P

2. Równe odstępy pomiędzy elementami. Chodzi o to aby był porządek. Nie może być tak, że jedna ikonka jest 10px od lewej, a ta niżej już 15px. (no chyba, że będą tak na przemian)

Zresztą przejrzyj to co podałeś. Prostota i czytelność, mocny font,
@michael94: zależy co chcesz robić w przyszłości. jak chcesz być człowiekiem-orkiestrą to bierz się za grafikę. jak front-endowcem to ściągaj sobie szablony psd i rób z nich strony.

jeżeli chcesz być człowiekiem-orkiestrą i znasz już html/css tak by zrobić wszystko to szukasz w necie tutoriala jak zrobić cały szablon strony (ja korzystałem z np. tego. Takie tutoriale powinny Ci dać wiedzę jak posługiwać się Photoshopem, na co zwracać uwagę (np. cieniowanie).
@michael94: Odkąd ja zacząłem się uczyć photoshopa, htmla, cssa i jsa kieruje się zawsze na początku jedną zasadą:

"Less is More". Jest to punkt numer jeden i jak coś nie czy idzie zaczyna wyglądać średnio, wracam do tego punktu :)