Co sądzicie? Taki terminal zamiast #raspberrypi lub #bananapi na domowy serwer z #linux - najpewniej #debian . Dodatkowo 19 calowy monitor, który podejrzewam można też wykorzystać do innych celów. Chodzi mi głównie o serwer plików, serwer www, środowisko w którym będę sobie coś kodził, w przyszłości pewnie coś bardziej rozbudowanego (np. monitoring). Dokupuję pendrive 32 GB do tego na system, podpinam dysk zewnętrzny na dane. Będzie to to się nadawać? Korzysta ktoś? Ciekawią mnie także koszty związane z poborem prądu. Chciałem sobie kurde prezent na święta zrobić, ale się zastanawiam :)
@WallyGator: można też podpiąć 2.5" dysk 44-pinową taśmą ata zamiast karty pamięci, niektóre terminale mają nawet miejsce na wlutowanie portu sata. generalnie sprzęt się całkiem dobrze spisuje jako domowy serwer.
@Leinnan: Hmm chciałbym tam środowisko graficzne też, najlepiej podpiąłbym to sobie pod duży telewizor LCD i oglądał na tym filmy, ale mam tylko laptopa w domu :P Jeszcze się waham, w sumie taki monitor w takiej cenie to chyba okazja a może przyda mi się gdzieś jeszcze...
@dktr: @rasguanabana: @Trzyzet: Koszty zużycia prądu mnie nie zjedzą? Chciałem się pobawić taką zabawką i mnie co raz bardziej przekonywujecie żeby
@WallyGator: no to szarpie max. 50W, co wedlug mnie to malutko, moj Thinkpad T400 na T9900 (czyli laptop!) potrafi wciagac 90W nosem :D No i tanio dokupisz mocniejszy procesorpobierajacy tylesamo pradu.
@rasguanabana: Pokaż jak wygląda ta taśma, złącze może jest standardem IDE (bo jest opcja z kartą CF tego komputerka) ale rozstaw pinów jest zupełnie inny jak w taśmie IDE/ATA. Dodatkowo musiał by sobie 5V do dysku 2.5" wyciągnąć.
@rasguanabana: Zwracam honor, wyjąłem flash i dopiero widać całe złącze - i zdecydowanie wygląda to jak 2.5 calowe ATA - więc normalny dysk powinien działać, po zaopatrzeniu się w 20cm tasiemkę idzie dysk ułożyć na pamięci ram, odpowiednio izolując.
Co sądzicie? Taki terminal zamiast #raspberrypi lub #bananapi na domowy serwer z #linux - najpewniej #debian . Dodatkowo 19 calowy monitor, który podejrzewam można też wykorzystać do innych celów. Chodzi mi głównie o serwer plików, serwer www, środowisko w którym będę sobie coś kodził, w przyszłości pewnie coś bardziej rozbudowanego (np. monitoring). Dokupuję pendrive 32 GB do tego na system, podpinam dysk zewnętrzny na dane. Będzie to to się nadawać? Korzysta ktoś? Ciekawią mnie także koszty związane z poborem prądu. Chciałem sobie kurde prezent na święta zrobić, ale się zastanawiam :)
Ale jak z Linuksem?
No on też będzie miał Linuksa... na raspberrypi.
root@hp-thin:~# cat /proc/cpuinfo
processor : 0
vendor_id : AuthenticAMD
cpu family : 15
model : 108
model name : Mobile AMD Sempron(tm) Processor 2100+
stepping : 2
cpu MHz : 997.571
w moim jest 2GB flash i udało sie zmieścić slackware z tym co mi potrzebne.
root@hp-thin:~# df -h
Filesystem Size
@dktr: @rasguanabana: @Trzyzet: Koszty zużycia prądu mnie nie zjedzą? Chciałem się pobawić taką zabawką i mnie co raz bardziej przekonywujecie żeby
gdybyś napisał ciut wcześniej, to nawet bym zrobił zdjęcie :)
a, no i dysk w środku się nie mieści niestety.