Wpis z mikrobloga

NAZWA: Dyniamit

BROWAR: PINTA

STYL: Pumpkin Ale

SZCZEGÓŁY:

Skład: dynia pieczona; słody: Weyermann pale ale, Carapilis, Carared, Biscuit; chmiele: Ahtanum, Palisade, Wiliamette; goździki; cynamon; imbir; mech irlandzki; drożdże Safbrew T-58

Ekstrakt początkowy: 16,5% wag., alkohol 6,0% obj.

CENA: 8,30 zł

--------------------------------

AROMAT

Głównie czuć słodowość, cukierkowatość – taki lepki, landrynkowy zapach. Do tego dochodzą nuty korzenne, zapach przypraw: głównie goździków i cynamonu.

BARWA

Ciemno pomarańczowa. Piwo jest mocno zmętnione, a nawet mgliste.

PIANA

Przy nalewaniu tworzy się całkiem spora piana, niestety jest ona grubo pęcherzykowa i szybko opada nie pozostawiając po sobie żadnej koronki.

SMAK

Głównie da się wyczuć słodowość, która jest skontrowana goryczką. Wydaje mi się, że pochodzi raczej z dodanych przypraw niż chmielu. Długo pozostaje w ustach, jest niezbyt mocna, ale tak jakby wgryza się w język i ściany jamy ustnej. Dodatkowo łatwo wyczuć smak cynamonu.

ODCZUCIE W USTACH

Piwo jest dość gęste i bardzo lepkie. W żadne sposób nie można nazwać go wodnistym. Wysycenie jest średnie, ale drapie w usta.

WRAŻENIE OGÓLNE

Nic specjalnego. Nie piłem jeszcze nic innego z tego stylu, więc nie mam z czym porównać. Raczej nie do powtórzenia, no chyba, że tylko okazjonalnie, raz do roku – na Halloween.

#piwo #browar #pijzwykopem #browarhipster #ocenpiwo #alkohol #pinta #halloween #kraft
  • 8
@gobi12: dobry człowieku nie podawajmy ceny przy ocenach piwa toć w Polsce w sklepach są różne dla danego piwa i się zmieniają a po drugie chyba nie chcemy by kupowano najlepsiejsze piwa przez pryzmat ceny.
@axis_mundi: A ja uważam, że cenę należy podawać. Po pierwsze to pomaga sprawdzić czy nasz lokalny nas sklep nie okrada zwiększając marże. Po drugie zawsze biorę pod uwagę wskaźnik jakość/cena. Jeżeli mam piwo 6/10 to za 3,50-4zł jest to dobry wybór, ale już w cenie 8,50 -10zł się nie opłaca kupować.
czy nasz lokalny nas sklep nie okrada

@gobi12: co?? a jak ci da cenę 20zł za to piwo to kupisz???!! A jak będzie sklepikarz dawał cenę 10zł za wszystkie piwa to tam będziesz kupował?? Nie będziesz a jak nie kupisz to powiesz że cię okrada?! Szokujesz mnie takimi stwierdzeniami. Sprzedawca daje taką cenę jaką uważa i to jego święte prawo!!

Ja płacę w swoim sklepie za takie piwa drożej niż gdzie
@axis_mundi: To stwierdzenie "okrada" nie miało znaczenia stricte okradania, tylko bardziej nawiązywało do zawyżania cen. Oczywiście, że sprzedawca może wyznaczać taką cenę jaką chce. Jednak jeżeli nie wiemy ile takie samo piwo kosztuje w innych miejscach to możemy nawet nie wiedzieć, że przepłacamy. A przepłacać nikt chyba nie chce.

Zupełnie mnie nie zrozumiałeś co do wskaźnika cena/jakość. Cena nie zmienia oceny piwa. Bo piwo może być dobre, a może też być
@gobi12: 1. za słabe piwo nic nie zapłacisz

2. jeżeli jesteś w stanie zapłacić dużo za dobre piwo to po to są właśnie te oceny piwa. Jeżeli ocenę przeczytasz średnią i pójdziesz do sklepu a piwo kosztuje 8zł to się zastanowisz czy kupić nowość, zaryzykować czy coś co już znasz. Chcesz oceną + ceną ustalać ile powinno kosztować piwo? Że taka ocena do takiej ceny to be a inna to ok?
@axis_mundi: Jasne, że nie uzależniam tego czy piwo jest dobre od jego ceny! Jedynie określam na jakiej pozycji w danym przedziale cenowym się znajduje np. w piwach do 6 złotych jest najlepsze, ale jak weźmiemy piwa do 12 złotych to wyprzedza go wiele innych. Kierować się trzeba smakiem, preferencjami i ceną.

Żaden złodziej, jednak podstawą wolnorynkowego handlu jest swobodny dostęp do informacji na temat cen panujących na rynku. Załóżmy się, że