- 1
@cult_of_luna: hmm moja babcia mówi na to dranka ale babcia pochodzi raczej ze wschodnich stron więc możliwe, że tam ma inną nazwę. A jeśli chodzi o przepis to sypałam wszystkiego na oko ;p surowe ziemniaki zblendowałam, odlałam wody ile się dało, dodałam trochę mąki żeby nie było za rzadkie, jajko, przesmażony boczek z cebulką i przyprawy(cząber, natka pietruszki, sól i pieprz) i to piekarnika aż się zarumieni ;)
- 3
- 9
Paczka dotarła przedwczoraj wieczorem, odebrałam ją wczoraj rano, a do dziś już większość z jej zawartości była „w użyciu”. Dziękuję @paulinaaa1234 za wszystko! ʕ•ᴥ•ʔ Z torbą na zakupy to był strzał w dziesiątkę, bo gdzieś zapodziałam swoją w króliczki i nie miałam żadnej, a ta dodatkowo jest prześliczna, nie wiedziałam, że tymianek może być słodszy od cukru (。◕‿‿◕。). Herbatę piłam
- 0
- 2
Spotkał się ktoś może z jakąś ciekawą obniżką na zestawy garnków i/lub noży z okazji #blackfriday? Tylko jak garnki to nie indukcja.
#gotujzwykopem
#gotujzwykopem
- 65
- 0
@mirabelka_M: lukier to po prostu cukier puder i woda + ewentualnie barwnik ;) w proporcjach na oko, żeby się nie lał za bardzo ale żeby też nie był zbyt gęsty, musisz wyczuć ;) co do wzorków to tak średnio bym powiedziała, jak chcesz lukier do wzorków to lepiej zrobić na białkach, lepsza konsystencja i bardziej intensywny kolor ;>
- 0
@Limonkova: zależy ile masz czasu, takie pierniczki ze wzorkami wyglądają super ale spędzisz nad nimi 3x więcej czasu niestety ;p ja wybrałam opcję szybką ;)
- 1
- 0
@Limonkova: robiłam tylko raz, wg mnie to w przypadku pierniczków nie trzeba wielu rodzajów tylek ale jak teraz kupisz cały zestaw to potem będziesz miała też do babeczek np (✌ ゚ ∀ ゚)☞
- 25
- 2
@kwejk: Ciasto robiłam z tego przepisu: http://www.everycakeyoubake.pl/2016/02/chinskie-pierozki-dim-sum.html, a do środka włożyłam farsz ze szpinaku i fety (podsmażyć cebulkę i czosnek, dodać szpinak mrożony, chwilę podsmażyć i dodać fetę i przyprawy według uznania, ja dałam sól, pieprz, trochę curry, trochę sosu sojowego, oregano i bazylię). Powinno się je gotować w garnku na parze ale na patelni też się da - najpierw trochę trzeba wysmarować patelnię olejem, kładziesz pierożki i zalewasz wodą
- 31
- 1
- 1
@reddevilet: kruche ciasto robiłam z tego przepisu: https://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/szarlotka_z_budyniem/przepis.html a jabłka w sumie tak na wyczucie, podsmażyłam, dałam sporo cynamonu, imbir, goździki i kardamon, trochę syropu klonowego i łyżkę miodu
- 447
- 4
Dostałam dynię, ale nigdy wcześniej nie przyrządzałam nic z dyni. Poratujecie jakimiś dobrymi, sprawdzonymi przepisami? Mogą być ciasta, zupy, przetwory - coś sobie wybiorę (。◕‿‿◕。)
#gotujzwykopem #gzw
#gotujzwykopem #gzw
- 4
Pyszny tani obiad - makaron w sosie pomidorowym z tuńczykiem
#gotujzwykopem
#gotujzwykopem
- 7
#sgh