Takich prezentów cumple życzę :3 #piwowarstwo
Mirki, ile sypiecie na zimno do pilsa? marynka + iunga
Jak robię IPY, to sypię bez opamiętania, tutaj mam jakieś opory ;d
#piwowarstwo
Jak robię IPY, to sypię bez opamiętania, tutaj mam jakieś opory ;d
#piwowarstwo
Roczny grodzisz.
#piwowarstwo
#piwowarstwo
filtracyjna coś mi dziś nie sprzyja :/
#piwowarstwo
#piwowarstwo
kln88 via Android
- 0
@aleocotuchodzi
Nie przygotować łuski gryczanej przed ciężką filtracją to jak wyjść na mróz bez czapki ;)
Nie przygotować łuski gryczanej przed ciężką filtracją to jak wyjść na mróz bez czapki ;)
- 2
#piwowarstwo pytanie odnośnie Citry A.D. 2015. Spotkałem się z opiniami, że wrzucona na aromat daje cebulą. Macie takie odczucia? Ja używałem raz i nie miałem takiego wrażenia. Częściej szła na goryczkę. Przy okazji - jakie chmiel preferujecie na goryczkę do APA ? Celuję w 12 / 12,5 BLG, chciałbym uzyskać delikatną przyjemną goryczkę ok 30/35 IBU wg kalkulatora.
- 1
ile byście wrzucili wanilii na cichą do stałcika 12blg 20 litrów? #piwowarstwo
Mircy drodzy
Z uwagi na to, że popołudniowa dekokcja pilsa odbyta to mam pytanie.
Starter Wyeast 2001 zadać
- w 20C i czekać na oznaki fermentacji i przenieść do 9C
- w 20C i przenieść od razu do 9C
- w 9-10C
Z uwagi na to, że popołudniowa dekokcja pilsa odbyta to mam pytanie.
Starter Wyeast 2001 zadać
- w 20C i czekać na oznaki fermentacji i przenieść do 9C
- w 20C i przenieść od razu do 9C
- w 9-10C
Wyeast robisz to źle!
Smack Pack napieprzany z 50 razy, potem poszedł w ruch młotek i ni chu....
Saszetka była delikatnie spuchnięta i pewnie to przeszkadzało w rozwaleniu wewnętrznego pakietu.
a może to ja jestem sprawny inaczej?
#piwowarstwo
Smack Pack napieprzany z 50 razy, potem poszedł w ruch młotek i ni chu....
Saszetka była delikatnie spuchnięta i pewnie to przeszkadzało w rozwaleniu wewnętrznego pakietu.
a może to ja jestem sprawny inaczej?
#piwowarstwo
- 1
#piwowarstwo
Witam, ile kawy w postaci espresso (8 gram na jednostkę, z ekspresu, Arabica) dodalibyście do dry stouta 12blg, tak by to działało w jakiś sposób? Chodzi mi o 25 litrów gotowego produktu.
Witam, ile kawy w postaci espresso (8 gram na jednostkę, z ekspresu, Arabica) dodalibyście do dry stouta 12blg, tak by to działało w jakiś sposób? Chodzi mi o 25 litrów gotowego produktu.
#piwowarstwo
Moje dzisiejsze zakupy:
I jako ze jutro bede warzyl pierwszy raz, to mam zwiazane z tym pytanie:
Jesli w przepisie jest chmiel 4.2%, a ja mam 2.1% to mam go dac 2x wiecej czy jak? ʕ•ᴥ•ʔ
Moje dzisiejsze zakupy:
I jako ze jutro bede warzyl pierwszy raz, to mam zwiazane z tym pytanie:
Jesli w przepisie jest chmiel 4.2%, a ja mam 2.1% to mam go dac 2x wiecej czy jak? ʕ•ᴥ•ʔ
kln88 via Android
- 0
O kurde, wjeżdżasz na bogato jak na start.
Ta chłodniczka swoimi rozmiarami nie powala, zawołaj i pochwal się w ile schłodziła brzeczkę - jestem ciekawy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Powodzenia w pierwszym warzeniu i pamiętaj że browar to nie apteka, po kilku warkach będziesz śmiał się z tego pierwszego ;)
Ta chłodniczka swoimi rozmiarami nie powala, zawołaj i pochwal się w ile schłodziła brzeczkę - jestem ciekawy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Powodzenia w pierwszym warzeniu i pamiętaj że browar to nie apteka, po kilku warkach będziesz śmiał się z tego pierwszego ;)
- 5
Murki pijcie ze mno p--o, druga warka zabutelkowana (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■).
Przy okazji pytanie czym i czy odlepiacie klej z kraftowych browarów? 20 butelek zajęło mi 3h mimo moczenia ich całą noc w wodzie z płynem do mycia naczyń. Od znajomego słyszałem że markety agd mają jakieś specyfiki do odklejania etykiet i kleju, ktoś coś słyszał?
#piwowarstwo
Przy okazji pytanie czym i czy odlepiacie klej z kraftowych browarów? 20 butelek zajęło mi 3h mimo moczenia ich całą noc w wodzie z płynem do mycia naczyń. Od znajomego słyszałem że markety agd mają jakieś specyfiki do odklejania etykiet i kleju, ktoś coś słyszał?
#piwowarstwo
- 3
#piwowarstwo
q--a to jakiś żart!
9-11 zamówienie
10-11 płatność zaakceptowana
dziś 16-11 wysyłka!!! q--a jak szybko! mogli jeszcze tydzień poczekać!
q--a to jakiś żart!
9-11 zamówienie
10-11 płatność zaakceptowana
dziś 16-11 wysyłka!!! q--a jak szybko! mogli jeszcze tydzień poczekać!
kln88 via Android
- 1
Polecam Centrum Piwowarstwa. Może ceny gdzie indziej są niższe, ale ja też nie jestem browarem przemysłowym żeby to były duże sumely. W kontekście wysyłki zawsze można na nich liczyć, bo nie raz składałem zamówienie w środę wieczorem, a w piątek paczka już była u mnie. Kiedyś oświeciło mnie w czwartek o 14, pusciłem przelew ekspresowy, a te skurczybyki 30min później już mieli paczkę gotową dla kuriera ( ͡º ͜ʖ͡
kln88 via Android
- 0
@Amaurosis
Ten sok jest pasteryzowany. Wystarczy wlać do czystego fermentatora, zadać drożdże i poczekać aż się wyszalejo.
Ten sok jest pasteryzowany. Wystarczy wlać do czystego fermentatora, zadać drożdże i poczekać aż się wyszalejo.
kln88 via Android
- 1
@Sharley
Robisz p--o na codzień? Jeśli tak, to nie ma tu nic nadzwyczajnego, wręcz jest to banał bo "proces" trwa 15min, zamiast 6godzin jak w przypadku warzenia.
Jeśli ma to być dla Ciebie coś zupełnie nowego, to już opisuję:
1. Dezynfekujesz pojemnik, w którym sok zamieni się w cydr. Do dezynfekcji polecam "oxi", czyli nadwęglan sodu.
2. Wlewasz sok, który dzięki temu że był pasteryzowany oszczędza Tobie czas potrzebny na zagotowanie
Robisz p--o na codzień? Jeśli tak, to nie ma tu nic nadzwyczajnego, wręcz jest to banał bo "proces" trwa 15min, zamiast 6godzin jak w przypadku warzenia.
Jeśli ma to być dla Ciebie coś zupełnie nowego, to już opisuję:
1. Dezynfekujesz pojemnik, w którym sok zamieni się w cydr. Do dezynfekcji polecam "oxi", czyli nadwęglan sodu.
2. Wlewasz sok, który dzięki temu że był pasteryzowany oszczędza Tobie czas potrzebny na zagotowanie
kln88 via Android
- 0
tylko zapisuję przepis
@Sharley: pomiń punkt 5, bo nic on nie daje poza wysokim ryzykiem zepsucia cydru. w punkcie 6 cukier dajesz aby cydr był musujacy, jesli nie dodasz cukru niefermentowalnego to bedziesz mial w chu.. wytrawny cydr
No, czyli taki jako być powinien - wytrawny. Oczywiście jak ktoś lubi mieć słodki to ma prawo zrobić słodki.
Ja tam wolę mieć pewność że drożdże wszystko dojadły, więc jeśli nie robię
@Sharley: pomiń punkt 5, bo nic on nie daje poza wysokim ryzykiem zepsucia cydru. w punkcie 6 cukier dajesz aby cydr był musujacy, jesli nie dodasz cukru niefermentowalnego to bedziesz mial w chu.. wytrawny cydr
No, czyli taki jako być powinien - wytrawny. Oczywiście jak ktoś lubi mieć słodki to ma prawo zrobić słodki.
Ja tam wolę mieć pewność że drożdże wszystko dojadły, więc jeśli nie robię
Koledzy z #piwowarstwo oświećcie mnie bo pierwszy raz mam do czynienia z mieszadlem magnetycznym. Zakupilem rdzen 60x70 mm i nie kreci sie, stoi w miejscu i najwyzej ucieka ze srodka niezaleznie od tego ile ma mocy ustawionej. Coś jest nie tak z mieszadlem czy moze zmienic na mniejszy/wiekszy rdzen?
kln88 via Android
- 0
U mnie problemem było dno kolby, które na środku miało wgłębienie i rdzeń końcami osiadał na krawędziach tego wgłębienia. Jeśli wygląda to u Ciebie podobnie to rozwiązaniem jest inne naczynie, albo inny rdzeń. Widziałem takie w "obudowie", dzięki której obracają się w niej i nie skaczą po dnie.
Daj na goryczkę Simcoe i Citrę, bo mają najwięcej alfakwasów. Tego chmielu za dużo nie masz jak na p--o, od którego ma uderzać chmielem, więc proponuję część wrzucić na "smak" na 20min gotowania i resztę na aromat na 1min. Skórkę curacao bym odpuścił, nie sądzę że cokolwiek wniesie w tym piwie. A na cichą zrób zakupy, bo nic z tych zapasów Tobie nie powinno zostać z gotowania ( ͡°