Opiekacz 3 w 1 z Lidla - moc 750W - da się na tym coś ugrilować, czy zrobienie kawałka piersi z kuraka to 3 dni grzania ? #gotujzwykopem #lidl #kuchnia
Budzę #sousvide #gotujzwykopem . Dzisiaj łopatka. 60C/4h, pokrojone i zapakowane zgrzewarką już pocięte na kotlety. Huuuurwa musze przyznać, że spodziewałem sie lepszej faktury. Nie ma tragedii, da się zjeść. Kolagen rozpuszczony w dużej mierze, nie trzeba żuć jednak mięso nadal jest dosyć sprężyste - nie da rozerwać się go lekko dwoma widelcami. Następnym razem spróbuję 6h i zobaczymy. Wykończenie patelnia, olej, zioła i czosnek.
@guilty_bartk: stary za krótko, przy 60 st tkanka łączna hydrolizuje po ok 100h. Zobacz jak są robione żeberka, żeby się rozpadały to trzeba minimum 4h w 100st. I robienie świnki bez cyrkulatora w 60st. to proszenie się o włośnicę.
Jak robicie „na zapas” polędwiczki lub piersi to trzymacie to później w zamkniętym worku wraz z sokami które mięso puści podczas obróbki, czy przepakowywujecie ponownie do worka „nas sucho” zlewając wczesniej sos? Ja przepakowywuje, ale nie wiem czy ma to sens :) #sousvide
@Mpknw: Ja mam taki typ z biedry i jest jako tako. Plastikowy, sześciokątny do napędu tarki się zużywa, ślizga się. Zapomnij o tarciu do miski, wióry latają dookoła. Może z Lidla będzie lepsza jakość, ale osobiście następnym razem kupię robota z płaskimi tarczami.
@x-odus: Po obróbce sous vide mięsa się przypala palnikiem lub na patelni w celu nadania właściwej tekstury (chrupkiej skórki) i smaku (reakcja Maillarda).
#sylwester #sylwesterzwykopem #sylwesterzwykopem2018 #pokazpsa #pies