@mikrolongin To moja druga warka, użyłem po prostu mchu irlandzkiego. Zasyp: -3,8 pale ale -0,50 karmelowy 30 -0,50 pszeniczny -0,30 monachijski I Drożdże
@mikrolongin Po chłodzeniu po prostu wężykiem do fermentora, co miało opaść na dno to opadło, tak myślę. Dopiero po zlewaniu z cichej do syropu cukrowego na końcu wężyka przymocowałem pończochę. (⌐͡■͜ʖ͡■)
@spunky Też zacierałem w 68 i jednak odfermentowały głębiej. Możesz próbować, ale myślę że one sobie na spokojnie dojedzą, trochę się zamuliły przez niską temperaturę pewnie. Daj im czas. ;p
@Surykat Nie opłaca bawić się w brew kity, zacznij od razu z zacieraniem, nic trudnego a satysfakcja większa. :p Jak ceny zestawów nie pasują, to skompletuj wszystko sam, ja tak zrobiłem.
@gato Chciałem single żeby poznać jak dany chmiel smakuje, ale w sumie masz racje, może jednak lepiej wykorzystać kilka chmieli, w końcu te 20 litrów będę musiał wypić i dobrze jakby było jak najlepsze. Możesz powiedzieć coś więcej o tym pale ale na lubelskim, czy to jakaś sekretna receptura? ;)
@gato W sumie masz racje, jednak zrobię mieszankę, lubię tę cytrusowość z amerykańców to po co ograniczać się do jednej odmiany. (⌐͡■͜ʖ͡■) Dzięki za rady. :)
To teraz pytanie które, jeśli chodzi o maksymalną cytrusowość to citra, cascade, centennial będzie spoko?