Mirki od #winiarstwo bądź #winodomowejroboty - mam 30 litrów wciąż fermentującego wina porzeczkowego, nastawionego miesiąc temu i chce je zlać od razu filtrując. Fermentacja przebiega w wiadrze fermentacyjnym, porzeczki były gniecione w rękach. Czy moglibyście mi doradzić, jak i kiedy przelać winko do 2 wiadra, tak żeby było przefiltrowane i niezbyt utlenione? I czy mogę dodać jeszcze cukru, czy na to już za późno? Dziękuję (。◕‿‿◕。
@Baros124: Jeśli masz miazgę to będzie z pewnością pierwsze zlanie, zrób od razu kiedy jeszcze pracuje, kupujesz duże drobne sitko stalowe, i przecedzasz, samo nie poleci trzeba mieszać i odrzucać. Później następne zlanie (lub zlania) już klasycznie, znad osadu. Cukru dodaje się w zasadzie w dowolnym momencie, dopóki wino pracuje, ja w domowym dozowaniu dozuje kilka razy, po to aby celować w prawie całkowite przerobienie cukru (wytrawne, półwytrawne).
Mirki, czy warto zamawiać jakieś buty trekkingowe z Chin, a jeśli tak, to jakie? Jestem niedzielnym turystą, ale wolę się raczej w trampkach nie wspinać xD chciałbym wydać coś koło 250zl; jeśli nie z Chin, to możecie polecić coś z Polski? Dziękuję (。◕‿‿◕。)
@Baros124: Nie warto. Wybierz się do TK Maxx - często można dorwać w Twoim budżecie coś uznanej marki - sam kupiłem Merrelle za 2 stówki i jestem zachwycony. A jak nie masz TK w okolicy, to na pewno masz Decathlon, wbrew pozorom oferta ich obuwia jest bardzo sensowna i racjonalna - a i polityka gwarancyjna szalenie przystępna i pro-kliencka.
@Baros124: @Afrati: mam trekkingi zimowe i wiosenno-jesienne (dwie pary znaczy się) z decathlon. Nie oszukujmy się, najwyższa półka jakościowa osprzętu turystycznego to to nie jest, ale na moje potrzeby służy zaskakująco dobrze. Buty zimowe naprawdę lekkie, ciepłe i wodoodporne (mógłby mieć twardszą podeszwę, żeby przyjemniej się w rakach chodziło), a jeśli chodzi buty wiosenno-jesienne, to w ogóle ciężko mi się o coś teraz przyczepić. W obu wypadkach dałem właśnie ok
Mirki od #cydr , w piątek wieczorem zmieliłem truskawki, ustabilizowałem nastaw 1.5g piro i po jakiejś godzinie zadałem drożdże ciderini sweet, a do tej pory rurka nie bulga ( ͡°͜ʖ͡°) myślicie że zabiłem drożdże, czy nastaw potrzebuje jeszcze chwili żeby wystartować?
Używał ktoś może ekstraktu chmielowego? Podczas warzenia nie mogłem dobić do 100° C i pomimo tego że robiłem portera, to goryczka jest zdecydowanie za słaba i szukam sposobu żeby ją podbić #piwowarstwo
@Baros124: Zrób herbatę chmielową. Weź wody do garnka, zagotuj, wsyp chmiel i gotuj przez godzinę. Potem to dodajesz do piwa przed rozlewem. Problemem jest tu tylko niepożądany efekt rozcieńczenia piwa.
Mirki od #piwowarstwo, robiłem dzisiaj moje 1 piwo (witbiera) i coś poszło nie tak (zdjęcie), zakładam że te kolory to drożdże, piwo i osady/chmieliny - czy się mylę? Robić coś z tym, czy zostawić i zlać po burzliwej? Mogę się też pochwalić, że z 25l brzeczki zrobiłem 16, więc kilka błędów było xD
@Baros124: "filtrowanie na chama" spowodowało że duża część ciężkich frakcji przedostała się do gara. Podczas gotowania i mieszania wszystko pływało, a teraz spokojnie opadło. Wydaje mi się że taka ilość frakcji pochodzenia białkowego może popsuć piwo.
Mirki, chciałbym jutro uwarzyć pierwsze piwo, ale właśnie się zorientowałem, że zostało mi coś koło 20g piro do dezynfekcji. Chciałbym zacząć od samiutkiego rana, a z powodu tego, że mieszkam na wsi zostają mi sklepy budowlane i spożywcze, gdzie pewnie znajdę jakiś izopropanol, albo inne vanish oxi (nada się?) Ogólnie czy te środki zdadzą test, czy muszę jechać do miasta?
Miseczki z #piwowarstwo , czy ten zestaw nadaje się na 1 warkę? Chciałbym uzyskać coś w stylu Grand imperial porteru od browaru Amber. Piwniczkę, a dokładniej ziemianke mam - panuje tam stała temperatura 9°, chociaż nie wiem jak to będzie podczas największych upałów, bo zainteresowałem się nią, odkąd warzenie zaczęło za mną chodzić. Dziękuję i pozdrawiam (。◕‿‿◕。)
@Baros124: Twój Browar ma całkiem fajne zestawy, więc pewnie i ten jest spoko. Ale polecałbym jednak poćwiczyć technikę na niższych balingach, zrobić sobie jakieś IPA, stouta, albo coś pszenicznego - wysokie balingi są jednak problematyczne i wymagają praktyki i na etapie zacierania, i potem przy fermentacji (tym bardziej, że to dolna). No i niestety efektów pracy spróbujesz dopiero na zimę, bo to musi swoje odleżeć.
Mirki z #piwowarstwo i #cydr mam problem - po 27h zorientowałem się, że kranik wiadra przecieka, z prędkością jakoś kropla na 3 sekundy - czy macie jakieś pomysły na uszczelnienie tego? Przecieka konkretnie z plastikowej nakrętki kraniku
"Zmiana organizacji ruchu w Krakowie będzie obowiązywać od 11 marca do 9 czerwca w godzinach 9.30 – 14.40. Jest spowodowana dobudową torów pomiędzy Krakowem Głównym Towarowym a Rudzicami [Podłężem]."
@Browin
Lejek Browin 22cm ale ma wewnątrz 20cm z zewnątrz 20,7cm
Sitko ze sklepu AGD wewnątrz 19,5cm z zewnątrz 21,5
źródło: comment_PxWtY96n5ECmpXZqgZR1ZpR25qHX4YHd.jpg
Pobierz