@SillyCat: O proszę jakie wprawne oko. Pomysł na fotografowanie pojawił się jak wszystkie produkty wylądowały na stole więc za późno było na organizacje czegoś lepszego.
@mudkipz: Piernik od razu po wyjęciu z piekarnika jest cieplutki i miękki. Po godzinie , jak porządnie wystygnie staje się twardy ale nadal zjadliwy. Po 2-3 dniach jeśli jest przechowywany w ciepłym pomieszczeniu mięknie do stopnia "rozcieralności w rękach.
Ile pierniczków z tego wyszło? Bo ostatnio robiłem z 2 różnych przepisów i na jeden przepis było 500 gram mąki+trochę do podsypania i z tego wychodziło około 100 pierników, więc z jednego kilograma mąki jaki zużyłem wyszło mi około 200 pierników, w Twoim przepisie jest dużo więcej mąki, ile wyszło pierników? 500? ;D Powiedz jeszcze ile godzin zajęło to całe przedsięwzięcie, u mnie zeszło chyba ze 3 godziny w 2 osoby..
@TurboX: około 14 blach (na każdej inna foremka) na każdej 25-30 pierników to daje mniej więcej 350-420 sztuk. całe przedsięwzięcie trwało około 3 godzin w 2 osoby. najdłużej trwało samo pieczenie 14 *10minut to daje ponad 2 godziny jednakże w tym samym czasie wycinałem wzory.
Zamiast potażu którego nie kupiłem gdyż kiedyś kupowało się go w aptece a teraz jest niedostępny użyłem po prostu większej dawki kawy i kakao co dało taki sam efekt.
@MichaS_LwK: Jak to zbyt mały? Podam domowy sposób określenia płci u kota. Pobierasz dowolny rodzaj komórek, najlepiej nabłonkowe z powierzchni wewnętrznej okolicy policzkowej kota. Otrzymujesz komórki z zawartym materiałem genetycznym w obrębie komórki, teraz wystarczy, że sporządzisz kariogram i okreslisz czy masz dwa chromosomy X czy jeden X i Y. Prościzna.
mam bardzo podobny przepis - ostatnio robiłem nawet. Zamiast amoniaku daję sody oczyszczonej a potem po upieczeniu daję wszystko do pojemnika razem z kilkoma kawałkami jabłka - pierniki miękną momentalnie.
Dobra rada - niezależnie od przepisu: jak chcecie żeby takie pierniki były kruche to zróbcie ciasto i odstawcie je do lodówki na 4-5 dni. Sukces gwarantowany. Ostatnio wpadłem na pomysł, żeby na takie pierniki dać też rodzynki - najlepiej moczone tak z
są miękkie od razu po upieczeniu? ;) Miałam kiedyś świetny przepis, zgubiłam i od tej pory szukam dobrego przepisu na miękkie pierniki, zarówno zaraz po upieczeniu, jak i potem ;)
Od naturalnego ;) W mojej wersji pierniczkowej jest 20dag miodu na 0,5 kg mąki i zaznaczone jest, że 1/2 sztucznego, 1/2 naturalnego. W tym roku zrobiłam z samego naturalnego i teoria się pokrywa z praktyką- coś powooooooli miękną, chyba do Świąt nie zdążą ;) Z wersji pół-na-pół, spokojnie po ponad tygodniu były takie "akurat", do jedzenia. Nie wiem jak z samym sztucznym- skoro w wersji mieszanej pierniczki szybciej miękną niż
@joanna877: Nie widziałem tego przepisu jednakże są to dwa różne przepisy jej jest wersją unowocześnioną mój bazuje na tradycji. Poza tym to jest jest to pierwsza potrawa z edycji specjalnej jeśli się przyjmie będę ją kontynuował.
@kasiknocheinmal: Rozumiem jednak jak już zaznaczyłem nie wiedziałem że umieściłaś już przepis na pierniki i tak samo nie pokazało mi duplikatu przy dodawaniu. Jak widać wiele osób pragnęło poznać także bardziej tradycyjny przepis.
Jeśli robisz makowiec to ja mogę strucel makowy ?:)
ok żart ! mam już inny pomysł na edycje świąteczną.
Komentarze (91)
najlepsze
No dobra... prawie mój :D
A tak na serio to wykopuję. Lubię robić wszelkiego rodzaju ciastka. Możesz opisać jakiej konsystencji jest ten piernik? Twardy, miękki?
Dobra rada - niezależnie od przepisu: jak chcecie żeby takie pierniki były kruche to zróbcie ciasto i odstawcie je do lodówki na 4-5 dni. Sukces gwarantowany. Ostatnio wpadłem na pomysł, żeby na takie pierniki dać też rodzynki - najlepiej moczone tak z
Od naturalnego ;) W mojej wersji pierniczkowej jest 20dag miodu na 0,5 kg mąki i zaznaczone jest, że 1/2 sztucznego, 1/2 naturalnego. W tym roku zrobiłam z samego naturalnego i teoria się pokrywa z praktyką- coś powooooooli miękną, chyba do Świąt nie zdążą ;) Z wersji pół-na-pół, spokojnie po ponad tygodniu były takie "akurat", do jedzenia. Nie wiem jak z samym sztucznym- skoro w wersji mieszanej pierniczki szybciej miękną niż
Jeśli robisz makowiec to ja mogę strucel makowy ?:)
ok żart ! mam już inny pomysł na edycje świąteczną.
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora