@Szmerg: Śmiesznych sytuacji jest na prawdę dużo. Zazwyczaj na nockach. Raz jeden z pracowników przyniósł rękawice bokserskie i zrobiliśmy sobie ring w magazynku mąki ( tam gdzie nie było kamer :)) . Kupa śmiechu i zakrwawione nosy :)
Dodam od siebie jeszcze jedną, ale już trochę tragiczną sytuację.
Był to święta wielkanocne 2 lata temu. 2 pracowników zaczęło się kłócić i jeden wziął nóż i rzucił w niego. Skończyło się
Zamęczę Cię pytaniami, ale jeszcze: czym się różni wypiek chleba od wypieku bułki? I surowcowo, czy są istotne różnice, czy to tylko kwestia formy, w jaką się wleje ciasto? Oraz, jaka jest temperatura wypieku chleba? (pytał fan bułek, głównie ciabatta) ;)
@Enoder: Wypiek bułek przeprowadza się ostrzejszym (czyt. wyższej temperaturze komory pieca) piecu i nie otwiera się dopływu powietrza (tzw. cugu) w komorze po zaparowaniu i bułki piekły się 20minut albo pół godziny w zależności od ilości. Przy wypieku chleba wygląda to tak , że po zaparowaniu komory po minucie/ dwóch otwierało się dopływ powietrza do komory i chlebek się piekł jakieś 50min./godzinę z minutami.
Jeszcze a propos powyższego pytania o naklejki, czy jest jakiś prawny wymóg ich umieszczania? Nie na każdym chlebie je widzę. Oraz, z czego się robi klej do nich? Czasem ciężej oderwać podeszwę od rebooka niż naklejkę od chleba...
@Enoder: hmmmm klej :D Klejem jest zazwyczaj mąka żytnia + woda, lub po prostu mokry, "pomalowany" wodą chleb i na niego jest nakładana zwykła papierowa kartka. Wymogów nie ma, ale wiadomo, że bez naklejki chleb, to chleb niewiadomego pochodzenia. Jeśli naklejasz kartkę na chleb, to wiesz , że Pani w sklepie nie pomyli chleba z Twojej piekarni z chlebem z konkurencji. W razie np. złego/wadliwego wyrobu wiadomo gdzie zadzwonić i
Dlaczego kiedys chleb byl taki smaczny a teraz to jest jak guma? Nie mowie o wszystkich bo kupowalem w pobliskiej piekarni i tam byly smaczne, ale jak wyjechalem do wiekszego miasta to same "gumowe" chleby byly.
@indiana22: Mimo, że receptury się nie różnią za bardzo , to każda piekarnia ma swój sposób na chleb. Jedni dają na 100kg mąki np 5kg polepszacza a inni dają zaledwie kubek(250ml).
Komentarze (369)
najlepsze
Dodam od siebie jeszcze jedną, ale już trochę tragiczną sytuację.
Był to święta wielkanocne 2 lata temu. 2 pracowników zaczęło się kłócić i jeden wziął nóż i rzucił w niego. Skończyło się
Napisałeś że pracowałeś w dużej i mniejsze a teraz jak to wygląda?