Gotuj z Wykopem: chipsy domowe.
Smakują, wyglądają i chrupią jak słynne Top Chips z Biedronki. I bardzo łatwo je zrobić. Zapraszam.
k.....t z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 134
Smakują, wyglądają i chrupią jak słynne Top Chips z Biedronki. I bardzo łatwo je zrobić. Zapraszam.
k.....t zCześć! Dzisiaj przedstawię mój przepis na domowe chipsy- smakują jak te z Biedronki, są naprawdę chrupiące i smaczne ;) zaczynamy.
Składniki: ziemniaki, olej, sól.
Czas przygotowania: w 2 osoby można się uwinąć w 15-20 minut, gdy jesteśmy sami pewnie trochę dłużej.
1. Wybieramy ładne, okrągłe ziemniaki i obieramy je.
2. Kroimy w bardzo cienkie kawałki- najlepiej tutaj nada się obieraczka taka jak na zdjęciu, wychodzą fajne równe chipsy, ale myślę że nożem też można sobie dać rade.
3. Wkładamy wszystko do garnka i wypłukujemy skrobię: nalewamy zimnej wody, mieszamy, płuczemy, zostawiamy chwilkę tak aby ziemniaki oddały jej jak najwięcej. Powtarzamy czynność aż woda po paru chwilach nadal będzie przezroczysta. To bardzo ważne żeby nasze chipsy nie miały w sobie skrobii.
Na zdjęciu- pierwsze płukanie
4. Odstawiamy wszystkie ziemniaki, rozkładamy na papierze i suszymy (można przekładać, przykładać papier itd)- trzeba to zrobić dokładnie bo olej będzie pryskał.
5. Gdy ziemniaki są już gotowe a olej dobrze rozgrzany wrzucamy nasze chipsy- nie za dużo, tak z 10-20 max- na kilkanaście do kilkudziesięciu sekund. I tutaj uwaga- gdy brzegi zaczynają się rumienić to znak że trzeba wyjmować- jak będą brązowe, staną się gorzkie i niedobre.
6. Chipsy na bieżąco odkładamy na papier aby odsączyć je z oleju. Wrzucamy do miski/czegokolwiek, doprawiamy solą, papryką, czy czymś co akurat mamy pod ręką i... chrupiemy!
Smacznego!
Komentarze (134)
najlepsze
Może za dwa tygodnie wypuszczą mnie ze szpitala.