@lucciola: mi niestety z Piątnicy nie wyszło, zrobiły się grudy i miejscami było wodniste, ja już nie zaryzykuję dlatego nie polecam. A może masz po prostu turbo mikser :D
@nama: może racja i dla bezpieczeństwa lepiej kupić prawdziwy, włoski mascarpone. Choć mi się jakimś cudem nigdy żadne grudki nie zrobiły, a mikser mam chyba 15-letni ;)
Komentarze (235)
najlepsze
To a propos alkoholu to nie dawajcie go do gorącej kawy! Toż to grzech (im cieplej tym procenty szybciej uciekają)!
...czyli ulubiony deser polskiego pracownika ;)
A teraz moje spostrzeżenia/rady, bo też uwielbiam ten deser i często robię:
- jak dla mnie, to Piątnica spokojnie się nadaje - robiłam tiramisu z ich mascarpone i było pyszne;
- przed oddzieleniem żółtka od białka radzę sparzyć jajko wrzątkiem - na skorupce może być salmonella;
- jeśli chodzi o moczenie biszkoptów, to polecam inną technikę (mi przy zanurzaniu w kawie często biszkopty zbytnio nasiąkają, choć staram się robić