Witajcie. Chciałbym przedstawić Wam prosty i tani obiad, w sam raz na kieszeń studenta. Cukinia zapiekana z tuńczykiem. Całkowity koszt produktów:
- Cukinia (1 szt.) - 0,64 zł
- Tuńczyk w sosie własnym 130g - 3,99
Zaczynamy od umycia cukinii. Następnie kroimy ją na pół wzdłuż i za pomocą łyżki usuwamy miąższ ze środka.
Kolejnym krokiem jest drobne posiekanie wyjętego wcześniej miąższu. Następnie wlewamy odrobinę oliwy z oliwek na patelnię, doprawiamy pieprzem wg uznania i smażymy.
Po paru minutach dodajemy puszkę tuńczyka i smażymy to wszystko do momentu aż sos z tuńczyka wyparuje.
Podsmażonego tuńczyka i cukinię nakładamy na wydrążone wcześniej połówki cukinii, zawijamy w folię aluminiową (można na folii rozprowadzić kilka kropel oleju, żeby cukinia nie przypiekła się do folii) i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C na ok. 30 minut.
Wyjmujemy, kładziemy na talerz. Można wg uznania przyozdobić, ale ja tego nie robię, bo wolę jeść niż patrzeć na jedzenie :)
Smacznego! :)
Komentarze (25)
najlepsze
Można obrać ze skórki i po pokrojeniu usmażyć, posolić i jeść.
Można obtoczyć w jajku z bułką i również usmażyć, oraz wiele innych sposobów.
Cena kilograma cukinii nie przekracza dwóch złotych więc dla każdego, coś dobrego. :)
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2810
Woda w niektórych kranach też, jak wynika z pobieranych przeze mnie próbek ;)