Cytat: _"Przelewamy znów do garnka i zaczynamy zwyczajnie gotować. Wrzucamy chmiel(10zł), czasem dwa rodzaje. Popularne polskie chmiele to Marynka(goryczkowy) i Lubelski(aromatyczny). Sama nazwa wskazuje, że w zależności ile wrzucimy do naszej "zupy" chmielu uzyskamy inny smak piwa. Marynkę zwykle gotuje się przez **cały okres gotowania*, a Lubelski wrzuca się na kilka/kilkanaście ostatnich minut.
Gdy upłynął określony w przepisie czas gotowania wyciągamy chmiel i studzimy jak najszybciej zupkę"_
@enVicious: 1) Czas gotowania zależy od tego jak mocno nachmielone ma być piwo. Przeciętnie 1,5 godziny, szczegóły są zawsze podane w przepisie :}
2) To już indywidualna decyzja. Warto jednak wiedzieć, że drożdże piwne są bardziej delikatne na zawartość alkoholu i niektóre szczepy nie będą w stanie przerobić więcej niż 6%
@Analityk: Tu też nie ma reguły. W zależności jaki chcemy mieć smak (gatunek, typ) i moc % piwa dajemy mniej lub więcej. Przeciętnie 4,5-5kg na 20l piwa.
@o90: Owszem. Są tacy co leją mineralkę, są tacy którzy używają kranówkę i każdemu smakuje to co ma. Jak ktoś uważa że mu herbata smakuje lepiej na wodzie mineralnej a nie kranowej, to i z piwem będzie podobnie. Ja leję kranówkę - tzn mam przy domu pompę głębinową.
Przypomniałeś mi o ważnej rzeczy w tym procesie - nic nie napisałem o sterylizacji, która jest cholernie istotna. Wszystko ma być sterylne co
@Blackbull: Jak to się mówi: skoro nie widać różnicy to po co przepłacać. Ja różnicy nie widzę. W kranie nie mam jakiejś wody wysoko zmineralizowanej, fakt może do najbardziej miękkich nie należy ale piwo ma się dobrze i wszystkim smakuje - przede wszystkim mi.
Picie herbaty w destylowanej wodzie też w teorii sprawi że poczujemy smak prawdziwej herbaty gdyż żadne minerały nie będą nam "psuć" smak i jakoś nie spotkałem się
@Pyrakus: Jeżeli masz w domu gar 25l to nie warto i bierz od razyu z jakiegoś piwowarskiego sklepu zestaw pod zacieranie a nie będziesz pił piwo z konserwy. A i co do filtracji oplot jest lepszy (co to znajdziesz na wiki.piwo.org w dziale DIY)
@Pyrakus: jak pablitto mówi, jest to dobry zestaw na początek, do robienia piw ze słodu a nie tzw. gotowca, potrzebny byłby jeszcze jeden pojemnik, może być podziurawiony fermentator, który posłuży do filtracji brzeczki.
Nie mam zamiaru robić, bo raczej nie pijam ale zapytam z ciekawości:
przy fermentacji spirytusu / bimbru, można się ponoć śmiertelnie zatruć w związku z niedokładną destylacją (fuzzle), czy tu istnieje ryzyko? Pytam bo jestem humanistą a nie chemikiem i się nie znam :)
@Iavolenus: Kiedyś dotarłem do tego właśnie sklepu internetowego, złożyłem zamówienie. Po niedługim czasie dostałem telefon. Zadzwoniła pani która od razu powiedziała: Pan chyba nigdy nie robił piwa, widzę po zamówieniu i trzeba je zmodyfikować. Zaczęła mi wyjaśniać co muszę zrobić. Później wybrałem się osobiście do sklepiku w piwnicy jednego z bloków. Pani ta odpowie na każde pytanie, wyjaśni wszystko co się da lepiej niż jakiekolwiek forum, faq czy książka. To moja
Komentarze (112)
najlepsze
Gdy upłynął określony w przepisie czas gotowania wyciągamy chmiel i studzimy jak najszybciej zupkę"_
i pare do
2) To już indywidualna decyzja. Warto jednak wiedzieć, że drożdże piwne są bardziej delikatne na zawartość alkoholu i niektóre szczepy nie będą w stanie przerobić więcej niż 6%
Przypomniałeś mi o ważnej rzeczy w tym procesie - nic nie napisałem o sterylizacji, która jest cholernie istotna. Wszystko ma być sterylne co
Picie herbaty w destylowanej wodzie też w teorii sprawi że poczujemy smak prawdziwej herbaty gdyż żadne minerały nie będą nam "psuć" smak i jakoś nie spotkałem się
http://allegro.pl/piwo-domowe-23-l-zestaw-do-warzenia-piwa-st8000-i1575183248.html
http://allegro.pl/piwo-domowe-23litry-wszystko-co-potrzebne-butelki-i1605381384.html
Warto?
"Fermentator można zastapić popularnym słojem który używa się do robienia wina"
To jest balon do wina!
przy fermentacji spirytusu / bimbru, można się ponoć śmiertelnie zatruć w związku z niedokładną destylacją (fuzzle), czy tu istnieje ryzyko? Pytam bo jestem humanistą a nie chemikiem i się nie znam :)
Komentarz usunięty przez moderatora
Ale adres url do sklepu na końcu artykułu = zakop za SPAM. Sorry.