Można warzyć piwo o dowolnej zawartości alkoholu. W Polsce zabronione jest uzyskiwanie alkoholu metodą destylacji również bezwzględu na %. A piwa ani wina nie destylujemy (no chyba że nie wyjdzie...)
Jakie są koszty całkowite takiego startera? Planuję upichcić na początek jakiegoś portera 8-9%, tak z 25 litrów żeby się chociaż naj!!%ć jakby wyszedł niedobry ;]
@kiernek: Z racji bycia studentem muszę zapytać o cenę gotowego produktu za sztukę? Oraz o potencjale jaki widzisz w jakieś drobnej produkcji? Mi wyszło około 2zł za litr.
@aaxxyyzz: Niestety upłynął czas na edycję. Chętnie bym uzupełnił. Powtórzę więc z poprzedniej wypowiedzi:
piwa wielkich browarów nie używają tych składników które ja używam, zamiast skrobi ze słodu jęczmiennego używają skrobi kukurydzianej czy innego tańszego substytutu. Istnieją browary które robią 100% piwo, nalezy się wówczas spodziewać cen nie mniejszych niż 4-5zł. Z pewnością znacie smak tych piw i widzicie różnicę. Oba mogą smakować, ale tylko jedno z nich będzie piwem.
@czteroch: a możecie umieścić jak się robi wino? bo mam cały sprzęt a nie wiem jak się do tego zabrać.. Jakie najlepsze na początek? ale w taki jakiś łopatologiczny sposób żebym zrozumiał?
@czteroch: Przewspaniałe jest wino z pierwiosnków. Jak nie lubię win, tak to było po prostu niesamowite w smaku z kwiatową nutą. Wspaniała domowa produkcja. Trzeba jednak pierwiosnki samemu sobie wyhodować, bo rosnące w stanie dzikim są pod ochroną.
No to obiecany wykop :) Znajomy kiedyś wypił przez przypadek jakieś gówno toksyczne, które ktoś zostawił w naczyniu- wypaliło mu w środku sporo- długie i uciążliwe leczenie.. mniejsza. Ale lekarz zalecił mu pic co jakiś czas takie domowej roboty niepasteryzowane piwo właśnie, miało mu to jakoś pomóc (niech się eksperci wypowiedzą może :)
Zwykle wychodzi lekko mętne, ale jeśli komuś zależy na przejrzystości, to da się to zrobić (mech irlandzki lub przerwa białkowa i długa fermentacja cicha)
Komentarze (112)
najlepsze
Ode mnie wykop, chociaż wolę wersję "ubierz się i idź po piwo do najbliższego sklepu" ;)
Masz duży wykop ;)
piwa wielkich browarów nie używają tych składników które ja używam, zamiast skrobi ze słodu jęczmiennego używają skrobi kukurydzianej czy innego tańszego substytutu. Istnieją browary które robią 100% piwo, nalezy się wówczas spodziewać cen nie mniejszych niż 4-5zł. Z pewnością znacie smak tych piw i widzicie różnicę. Oba mogą smakować, ale tylko jedno z nich będzie piwem.
Zastanawiam
pszeniczne: http://imageshack.us/photo/my-images/207/dsc00060n.jpg/
a tu Grodziskie: http://imageshack.us/photo/my-images/834/dsc00401gs.jpg/
Zwykle wychodzi lekko mętne, ale jeśli komuś zależy na przejrzystości, to da się to zrobić (mech irlandzki lub przerwa białkowa i długa fermentacja cicha)