Ta z 2008 to chyba podrasowana w fotoszopie. Bo przy takim szybkim przyroście masy nóżki im się łamią. Do tego raczej kiepsko u nich z upierzeniem bo się wyciera od zbyt małych klatek.
Prawie nigdy się nie loguję przeglądając wykop, ale teraz jako producent 250 tys kurczaka brojlera poczułem społeczny obowiązek sprostowania waszych poglądów. A więc obrazek jest nawet zgody z prawdą, bo obecnie cykl produkcyjny kurczaka trwa 6-7 tygodni (42-50 dni), a wagę jaką osiągają to od 2 do 3 kg, gdzie średnia u nas wychodzi +/- 2,5kg. Co do dawek karmienia to też nie zaprzeczę, ale babcia karmiąc kurczaki sypnie im
@GupiJestem: Kura z lewej ma około 1,2kg, a ta z prawej ok 2,5-2,7kg, kura z lewej otrzymywała 150g paszy dziennie, kura z prawej 120g, to jest właśnie rozwój technologii produkcji. Co do piór to mógłbyś mieć rację, jednak ta na grafice miała większą klatkę zapewne i nie wytarła sobie piór jak to robią zwykle pozostałe :P Ciężko też powiedzieć, czy tak od razu się jej nóżki połamią. Przy większej masie na
Rosół z lewej to pewnie przedstawiciel kur biegających na wybiegach i karmionych naturalną paszą bez sterydów. Rosół z prawej został najprawdopodobnie wypasiony na nowoczesnej mieszance paszowej z dodatkami sterydów i hormonów wzrostów . Trzymany był pewnie w małej klateczce
@turek117: rownie dobrze ta po lewej to moze byc zwykla nioska natomiast ta po prawej to typowy brojler na mieso. ale coz teorie spiskowe zawsze dobrze sie przyjmuja ;)
Komentarze (73)
najlepsze
Prawie nigdy się nie loguję przeglądając wykop, ale teraz jako producent 250 tys kurczaka brojlera poczułem społeczny obowiązek sprostowania waszych poglądów. A więc obrazek jest nawet zgody z prawdą, bo obecnie cykl produkcyjny kurczaka trwa 6-7 tygodni (42-50 dni), a wagę jaką osiągają to od 2 do 3 kg, gdzie średnia u nas wychodzi +/- 2,5kg. Co do dawek karmienia to też nie zaprzeczę, ale babcia karmiąc kurczaki sypnie im