Nie ma żadnej filozofii, żeby specjalne przepisy tworzyć na jakiś sos czosnkowy. Wystarczy posiekać ząbki czosnku i dodać do jogurtu greckiego lub zwykłego, albo śmietany, a jeśli ktoś ma taki kaprys to może dodać do tego trochę majonezu i doprawić do smaku przyprawami jakie komuś akurat pasują. Pieprzem, albo papryką, lub ziołami, wszystko jest dozwolone. Ważne, żeby był wyraźny posmak czosnku i korzyści z czosnku. Reszta to dopełnienie. Dobry sos jest jak
Wielkie mi halo, ja od dawna robie z jogurtu greckiego. Ja wlasciwie robie taki pseudo czosnkowy i mozna robic wedlug upodoban. Ja do jogurtu dodaje jeszcze oprocz czosnku pieprz, sol i oregano.
brzmisz jak fanatycy carbonary i pizzy. Jedyny słuszny sposób, a resztę spalić na stosie za odstępstwa, których nie akceptujesz xD
@moll: Nie inaczej ,zgadłaś. Dla mnie w kuchni im mniej tym lepiej, oby tylko dobrej jakości. Zresztą jak się przyjrzeć, to większość dań taka jest, podstawa+kilka składników i więcej nie trzeba. W rodzimej kuchni jest tak samo, lubimy proste dania. Inna sprawa, że wynikało to częściowo z dostępności składników za PRL-u,
Komentarze (24)
najlepsze
@Squatlifter: sok z cytryny krol i odrobina cukru
@moll: Nie inaczej ,zgadłaś. Dla mnie w kuchni im mniej tym lepiej, oby tylko dobrej jakości. Zresztą jak się przyjrzeć, to większość dań taka jest, podstawa+kilka składników i więcej nie trzeba. W rodzimej kuchni jest tak samo, lubimy proste dania. Inna sprawa, że wynikało to częściowo z dostępności składników za PRL-u,
@moll: A dlaczego, sam jestem ortodoksem ale INNYM ludziom nie bronię eksperymentować, co kto lubi. Pozdrawiam :)
a zmodyfikowany przepis
crème fraîche + majonez (zamiast jogurtu) pycha ... :D