Badaczka wyjaśniła, że materiał podczas procesu biodegradacji w glebie całkowicie się rozkłada (ok. 70 dni). Dodała, że można go wzbogacić przez wprowadzenie wypełniaczy – produktów ubocznych przemysłu spożywczego, które są cennym źródłem składników odżywczych i mikroelementów: cynku, żelaza, magnezu. Badacze współpracują ze szczecińskim Przedsiębiorstwem Przemysłu Cukierniczego "Gryf", które dostarcza łuskę kakao, ale, jak mówiła dr Zdanowicz, można też wykorzystać np. fusy z kawy.
To najlepszy tl;dr, jaki mogłem zrobić, oryginał zmniejszony o 75% (jestem botem)
- Celem projektu jest otrzymanie materiałów w stu procentach biodegradowalnych, wytwarzanych z surowców naturalnych pochodzenia roślinnego do celów agrotechnicznych i ogrodniczych.
Ich główną funkcją jest wspomaganie uprawy i nawożenie roślin – powiedziała kierująca projektem PolysFer dr Magdalena Zdanowicz z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie.
Jej zespół tworzy i bada materiały m.in. ze skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej w kilku postaciach: wyjściowego
Komentarze (5)
najlepsze
Już niedługo będziemy tam latać na wakacje.