Włoski rząd zakazał używania mąki z owadów do pizzy i makaronu
Nie tylko w Polsce trwa debata na temat jedzenia robaków. Zaniepokojeni byli też włoacy obywatele. W reakcji na to włoskie władze podjęły decyzję o zakazie użwania mąki z robaków w ich najsłynniejszych daniach.
eMWu12 z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 351
Komentarze (351)
najlepsze
@Nerlo_ajcats: Włosi na punkcie swojej kuchni mają fioła
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6613697/
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2018.5495
https://www.publichealth.com.ng/dangers-of-eating-crickets/
Trzy przykładowe. Można przy lekkim wysiłku znaleźć więcej i to nie z jakiś stron z dupy, tylko rządowych albo prac naukowych jak tu powyżej.
Komentarz usunięty przez autora
Jak ktoś chce jeść robaki, to może sam sobie przyrządzić. A nie że idziesz do restauracji lub kupujesz gotowe danie w sklepie i nacinasz się na robaki.
// Do trolli: nawet nie wspominajcie o koszenili - to tylko barwnik, a nie główny składnik. I to jakiś wyjątek - jak widzę jakiś jogurt truskawkowy/malinowy to zawsze czytam skład i biorę ten z
@mk321: na daniach w sklepie akurat, wg tego co mówi UE, musi być widocznie oznaczone, że zawieraja on robaki. W restauracji za to kelner po twoim zapytaniu ma obowiązek poinformować Cię o alergenach w potrawach. A robaki są alergenem.
@gaarahokage: Uważaj, bo lekarz przepisze Ci dietę z larw pleśniakowca lśniącego: https://www.scientificamerican.com/article/edible-insects-have-more-iron-than-sirloin-beef/
Komentarz usunięty przez autora