@choleryk: Powiedziałeś żartem, ale jest w tym trochę prawdy. Powiem na przykładzie pizzerii w której pracowałem. Pizze nie są gumowate, tylko wsadzane na ścisk do pudełka, tak że końce się zaginają. Gdyby wyciągnąć pizze na blat i zmierzyć, miałaby 44-45 cm. Oczywiście nikt przy robieniu pizzy jej nie mierzy, ale jeśli pizza wchodzi luźno do pudełka, to robi się nową. Generalnie chodziło o taki zabieg iluzji - lepiej żeby pizza
Tak poważnie, to może ciasto ma 45cm, ale w piecu się trochę kurczy ? Trzeba następnym razem zapytać kiedy dokonywany jest pomiar (poprosić o sprecyzowanie oferty kulinarnej), a następnie ewentualnie wszcząć awanturę.
Tylko przy negocjowaniu ceny, broń Boże nie godzić się na liniową proporcję: 42/45 średnicy => ~93% ceny.
@nargil: Toć właśnie spytał, zanim wszczął awanturę.
Nie będę pisał z której pizzerii to otrzymałem, bo pizze robią dobre a nic innego w okolicy nie mam. Napiszcie czy u was podobnie wymiary się nie zgadzają. Może podczas pieczenia ciasto się kurczy?
Tę pizzę pieką kobiety... Mają zaburzone zdolności oceny rozmiarów. Nic dziwnego, skoro całe życie im faceci wmawiają, że tyle ------------------------------------------------------------------------ to jest 20cm....
Komentarze (134)
najlepsze
45 cm brutto - VAT = 41,66 cm pizzy netto
Mam nadzieję, że pomogłem.
zobacz jaka ja dostałem :/
Komentarz usunięty przez moderatora
albo karton się skurczył po pieczeniu.
Tylko przy negocjowaniu ceny, broń Boże nie godzić się na liniową proporcję: 42/45 średnicy => ~93% ceny.
Jeśli już to należy obliczyć powierzchnię:
P(45)
Nie będę pisał z której pizzerii to otrzymałem, bo pizze robią dobre a nic innego w okolicy nie mam.
Napiszcie czy u was podobnie wymiary się nie zgadzają. Może podczas pieczenia ciasto się kurczy?