Mega pozytywny rolnik wędzi wędliny tak jak dawniej!
Kiedyś każdy rolnik na wsi miał swoją wędzarnię i przynajmniej dwa razy w roku wyrabiał swojskie wyroby. Oczywiście na swoje potrzeby! Lecz czasy się zmieniły.. Dziś pokażę wam budowę wędzarni z drewnianej beczki + akcja wędzenia szynek i boczku. Do wędzenia używamy drewno owocowe...
Dokap14 z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 192
- Odpowiedz
Komentarze (192)
najlepsze
Musi być humanitarnie, bo jeśli nie to świńtuch kwiczy jak zarzynany i wszyscy w okolicy wiedzą co jest grane.
A druga rzecz- musi być szybko, żeby krew szybko zeszła. Nie chodzi nawet o kaszanki, ale o jakość mięsa.
No i musi być ktoś ogarnięty żeby nie zemdlał, co czasami się zdarza...
@lukaschels:
Odnoszę wrażenie że możemy dyskutować bez końca, bo zawsze będą podnoszone inne aspekty zabijania. Na filmie jest pokazana całkiem inna filozofia- strzał i brak wykrwawienia powoduje że mięso nie nadaje się do dłuższego przetrzymania.Inne aspekty pomijam, ale sam strzał może tam byc czymś zwyczajnym, u nas już niekoniecznie.
U nas tradycyjnie ogłuszano zwierzę przed ubojem, to nie była norma, to był obowiązek! Był wprawdzie jeszcze koszerny sposób zabijania, ale tam
@lukaschels: Dla jednego niedużo, dla innego sporo. I to z dowozem?
@lukaschels: No ok, sporo ludzi traktuje wyrób wędlin jako przykrą robotę i woli kupować syf ze sklepu - co zrobisz.