Proces powstawania czekolady w warunkach domowych
Czas trwania filmu: 1 minuta. Ziarna kakaowca poddaje się fermentacji, suszy i rozciera. Kolejnym etapem produkcji jest konszowanie - czyli mieszanie masy kakaowej.
JoeShmoe z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 57
- Odpowiedz
Komentarze (57)
najlepsze
Spaliłem niegdyś blender i młynek do kawy w ramach eksperymentów... Żeby w domu osiągnąć konsystencję czekolady trzeba mieć młyn żarnowy ("melanżer") który da się odpalić na dwa dni bez przerwy. Wtedy zejdziemy do 20 mikronów i
zł
/ 70g
.Na azteckim metate (takim starodawnym kamiennym moździerzu, podgrzewanym czasem ogniem) kilka godzin ucierania, ale efekt nie będzie wtedy typową czekoladą tylko taką bardziej "czekoladą di Modica" o wyczuwalnych kryształkach cukru.