Jak przyspieszyć wrzenie wody? Naukowcy mają na to sposób
![Jak przyspieszyć wrzenie wody? Naukowcy mają na to sposób](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_16648130543qN7oBDZObsyteX0aSaN7V,w300h194.jpg)
Doprowadzenie wody do stanu wrzenia wymaga bardzo dużej ilości energii, a robimy to regularnie - czy to przy przygotowaniu herbaty czy gotowaniu makaronu. Dlatego naukowcy zainteresowali się tym, czy proces ten można ulepszyć, aby pochłaniał mniejszą ilość energii.
![Urwisko](https://wykop.pl/cdn/c3397992/Urwisko_L5v2lfSJsB,q52.jpg)
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 10
Komentarze (10)
najlepsze
Proszę naukowcy nie musicie mi dziękować
I w ten sposób nic nie ugotujesz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
"Gotując" jajo nie chcesz uzyskać wrzenia, czyli odparowania wody; woda jest jedynie medium przekazującym energię. Celem jest dokonać denaturyzacji białek.
Samo wrzenie, czyli zmiana na formę gazową, również nie wnosi niczego, jest jedynie indykatorem uzyskanej temperatury - ale w dość konkretnych warunkach. Jednym z nich jest ciśnienie na poziomie morza.
Jeśli np. zmniejszysz ciśnienie do powiedzmy 0,1atm, a uzyskasz wrzenie, to jajka i tak nie "ugotujesz".
A jeśli już o