Zawsze się zastanawiam, jak ktoś wpadł na taki pomysł, żeby użyć tych kokonów, no i jakiej trzeba benedyktyńskiej cierpliwości, żeby utkać z tej nici tkaninę...
@arkadiusz-kowalewski: Historia jedwabiu, według chińskich legend, rozpoczęła się ponad trzy tysiące lat przed nasza erą. Odkrycie sposobu produkcji włókien jedwabnych przypisuje się małżonce cesarza Huang Di, zwanego „Żółtym Cesarzem”. Według legendy w cesarskich ogrodach zaczęło dochodzić do masowego pojawienia się nowego rodzaju szkodników, które wyniszczały drzewa morwy. Uwagę żony cesarza zwróciły błyszczące białe kokony, których twórcami były krępe gąsienice. Postanowiła przynieść kokony do pałacu, w celu ich dalszej obserwacji. W czasie
@ZACIENTY_CAPSLOCK Jak taki lekki rosołek, zaś same jedwabniki mają taki orzechowy posmak i ta ich otoczka wcale nie jest twarda, przypomina skórkę wędzonego sera w konsystencji.
Tyrają jak roboty, żeby zarobić 3$ na kilogramie jedwabiu a potem Grażynapol sprzedaje to za 400$ wzwyż za kilogram jeśli dobrze liczę. To co oni powinni ogarnąć to własny kanał dystrybucji w Europie.
Z 1kg jedwabiu wychodzi 14 metrów kwadratowych tkaniny o gramaturze 68g Metr kwadratowy kosztuje 140 zł X 14 = 1900 cebulionow.
@fiziaa: bzdura. Moja żona jest Wietnamką - ten dokument najprawdopodobniej musiał być zatwierdzony przez komunistyczne władze i ludzie zwyczajnie nie mogli powiedzieć, że jest im źle. A duże miasta - zwłaszcza dla specjalistów - są miejscem, gdzie można liczyć na zarobki 2x większe niż na tym samym stanowisku w Polsce.
@zdjeciegipsu: sam jadłem, w Polsce też można kupić. Co do smaku - zależy jakie kupisz (tak jak chipsy) :) ja jadłem o smaku tomato and chili i też zaskoczony byłem że są naprawdę smaczne. trzeba tylko przemóc się :) (ps dzieciaki takiej blokady nie mają jak dorośli).
@PIAN--A_A--KTYWNA: zależy jaki jedwab masz na myśli pisząc prawdziwy. Bo jedwab pochodzenia naturalnego (Z kokonów jedwabnika morwowego lub dębowego) nie pali się, a topi. Zapach przypomina spalanie białka. Jedwab wytwarzany Laboratoryjnie pali się wydzielając zapach palonego papieru.
skąd oni biorą te larwy jedwabników, bo na filmie nic nie ma na ten temat chodzą po krzakach i jak stonkę zbierają do słoika ? no bo skoro je gotują/smażą, to nie rozmnażają sztucznie
Komentarze (62)
najlepsze
A tu masz "każdą inną" na przykładzie wełny owczej.
Proszę tylko się nie zaślinić.
Z 1kg jedwabiu wychodzi 14 metrów kwadratowych tkaniny o gramaturze 68g
Metr kwadratowy kosztuje 140 zł X 14 = 1900 cebulionow.
chyba rozmawiałaś na ten temat z jakimś partyjniakiem lub przewodnikiem wycieczki, a nie z mieszkańcami
A duże miasta - zwłaszcza dla specjalistów - są miejscem, gdzie można liczyć na zarobki 2x większe niż na tym samym stanowisku w Polsce.
@zdjeciegipsu: Wszystko co smażone i z solą jest smaczne. Ja jednak wolałbym schabowego.
Rewelacja.
Kołdy i poduszki.
Wypełnione zamiast pierzem :D czy jakimś plastikiem jedwabiem.
Tak na szybko właściwości kołder jedwabnych
(nie wiem co to za strona i czy wszystko jest prawdą,
ale ja jestem bardzo zadowolony z kołdry i poduszek wypełnionych jedwabiem)
http://abczdrowegosnu.pl/koldra-jedwabna-wlasciwosci-zdrowotne/
chodzą po krzakach i jak stonkę zbierają do słoika ?
no bo skoro je gotują/smażą, to nie rozmnażają sztucznie