@ShooleR tu nie o to chodzi... Rynek mex został przejęty przez Monsanto i Cargill, od nich musisz kupić nasiona, herbicydy, nawozy, i oddać plony za grosze. Jak nie to firmy bankrutują plantatora. Nie można też zostawić nasion na kolejny zasiew,. Co więcej nawet rolnik który nie zasial ich nasion, tylko naturalne tradycyjne ziarno, ale na ich plantacji pojawiły się pojedyncze kolby GMO, to plantatora pozywany jest przez kropo o piractwo. Obejrzyj
@Czytelnik30: To powinno być zdelegalizowane jako potencjalne zagrożenie na rynku żywności, tak samo nasiona typu terminator. Problemy zaczęły się kiedy przyklepano możliwość patentowania żywności, czego bardzo długo nie było, bo słusznie ktoś to cały czas blokował. Te patenty są fatalnym pomysłem dla wszystkich poza korpo, długo walczono, aż w końcu je przepchano. I teraz dzięki temu jest jak jest.
@KapralJedziniak: No co do tego czy to im się opłaci na dłuższą metę to się nie wypowiadam. Myślę, że warto jednak chociaż rozważyć uniezależnienie się od koncernów z USA.
@graf_zero:To, że glifosat jest niegroźny, no bo przecież człowiek nie korzysta ze szlaku szikimowego, jest mitem. Masz w organizmie więcej bakterii niż własnych komórek, one potrzebują tego szlaku, który glifosat blokuje, do prawidłowego metabolizmu, a ty potrzebujesz ich do życia.
GMO wg. definicji nie odnosi się do zmian naturalnych i wynikających z hodowli ale do inżynierii genetycznej - selektywnego przenoszenia fragmentów genomu.
"organizm, inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony z wykorzystaniem technik inżynierii genetycznej w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych, na skutek krzyżowania i/lub naturalnej rekombinacji" sos: Dyrektywa 2001/18/WE1
Ludzka flora bakteryjna odgrywa kluczową rolę w poprawnym funkcjonowaniu organizmu. Dla przykładu, psychobiotyki, czyli bakterie odpowiedzialne za stan psychiczny człowieka:
Lactobacillus i Bifidobacterium - którego niedobór jest związany z występowaniem depresji.
Lactobacillus helveticus i Bifidobacterium longum mają wpływ na redukcję poziomu kortyzolu - hormonu uwalnianego w odpowiedzi na stres, często znajdowanego w podwyższonych stężeniach u pacjentów cierpiących na depresję.
@Oushi juz mialem dać plusa za jakies ciekawe info ale d-------s na koniec że leje sie na jablka glifosat (-‸ლ) A co do depresji to ta epidemia depresji rosnie od ilu lat? 30? 40? Bo glifosat na rynku jest juz ponad 50 lat i od tylu jest powszechnie stosowany na chwasty...
@siodemkaxx: "Współpracujący z nami naukowcy badający żywność zwrócili uwagę, że coraz częściej stosowaną praktyką w rolnictwie jest nie tylko niszczenie chwastów za sprawą glifosatu, ale również dosuszanie zboża oraz przyspieszanie procesu dojrzewania owoców. Sami rolnicy przyznali nieoficjalnie, że jednostki skupujące wymagają konkretnego współczynnika wilgotności takiego surowca, jak gryka, proso, czy rzepak. Glifosat pozwala idealnie spełnić to kryterium pozwalając maksymalizować zyski z uprawy. " http://foodrentgen.eu/pl/pestycydy-w-zywnosci/69-glifosat-i-jego-wplyw-na-czlowieka.
Komentarze (122)
najlepsze
@Czytelnik30: To powinno być zdelegalizowane jako potencjalne zagrożenie na rynku żywności, tak samo nasiona typu terminator. Problemy zaczęły się kiedy przyklepano możliwość patentowania żywności, czego bardzo długo nie było, bo słusznie ktoś to cały czas blokował. Te patenty są fatalnym pomysłem dla wszystkich poza korpo, długo walczono, aż w końcu je przepchano. I teraz dzięki temu jest jak jest.
A następne patenty
Odmiany mieszancowe nie gmo też są prawnie chronione.
Rezygnacja z glifosatu oznacza użycie innych herbicydów/insektycydów (zależy od modyfikacji w roślinie).
Co nie zmienia faktu że monsanto i ich "clear field" to patologia która powinna być zakazana.
glifosatu, a rakotwórczość nie jest potwierdzona
@mich777: jest za to potwierdzona dla czerwonego mięsa (zwłaszcza tego przetworzonego) czy kawy - jakoś słupki nie spadają
@megawatt: Bill G już praduje nad sztucznym mięsem, zakupił kilka firm, zobaczysz że nagonka na mięcho niedługo się zacznie
@a_no: No średnio bym powiedział.
@nigologin Wydajesz się zaskoczony.
@johnsmith0: bardziej rakotwórczy od glifosatu jest ten bełkot w tytule.
Dla przykładu, psychobiotyki, czyli bakterie odpowiedzialne za stan psychiczny człowieka:
Lactobacillus i Bifidobacterium - którego niedobór jest związany z występowaniem depresji.
Lactobacillus helveticus i Bifidobacterium longum mają wpływ na redukcję poziomu kortyzolu - hormonu uwalnianego w odpowiedzi na stres, często znajdowanego w podwyższonych stężeniach u pacjentów cierpiących na depresję.
A co do depresji to ta epidemia depresji rosnie od ilu lat? 30? 40? Bo glifosat na rynku jest juz ponad 50 lat i od tylu jest powszechnie stosowany na chwasty...
"Współpracujący z nami naukowcy badający żywność zwrócili uwagę, że coraz częściej stosowaną praktyką w rolnictwie jest nie tylko niszczenie chwastów za sprawą glifosatu, ale również dosuszanie zboża oraz przyspieszanie procesu dojrzewania owoców. Sami rolnicy przyznali nieoficjalnie, że jednostki skupujące wymagają konkretnego współczynnika wilgotności takiego surowca, jak gryka, proso, czy rzepak. Glifosat pozwala idealnie spełnić to kryterium pozwalając maksymalizować zyski z uprawy. "
http://foodrentgen.eu/pl/pestycydy-w-zywnosci/69-glifosat-i-jego-wplyw-na-czlowieka.
Co do twojego komentarza na temat
16 mln kolb?
16 mln genetycznie modyfikowanej kukurydzy
( ͡º ͜ʖ͡º)