Wiele firm nadal woli wyrzucić żywność, niż przekazać ją potrzebującym
Choć ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności ograniczyła nieco ten proceder, to po dwóch latach obowiązywania przepisów oczywiste jest, że należy je pilnie poprawić. Kłopoty sprawiają nawet podstawowe definicje - „marnowania żywności” czy „sprzedawcy żywności”. Nie wiadomo czy...
Logan00 z- #
- #
- #
- #
- 15
- Odpowiedz
Komentarze (15)
najlepsze
Dziękujcie swoim kochanym rządzącym że tak dbają o potrzebujących że bardziej opłaca się żywność wyrzucać niż oddawać za free.
Mało tego, trzeba pilnować żeby nikt przypadkiem nie uznał że firma celowo "wyrzuca" żywność tak że sobie ktoś robi stołówkę za sklepem na nielegalu, bo znów się skarbówka doczepi i dowali karę.
Przecież to już były historie parę lat temu jak ukarano
@Kargaroth: Przy kontroli wyszło, że zdecydowaną większość produkcji "rozdawał", a dokładnie to sprzedawał bez paragonu żeby nie płacić podatków. Nie powielaj tych bzdur.
Gościu oszukiwał, oddawał trochę chleba biednym żeby w razie czego mieć alibi i tłumaczyć dlaczego sprzedaje mniej chleba niż zużywa produktów (np mąki), większość produkcji realnie sprzedawał na lewo nie nabijając na kasę (w sądzie potwierdziły to sprzedawczynie, tylko co 4-5 bochenek trafiał na kasę) Początkowo mu uchodziło płazem ale facet był zbyt chciwy i przesadził ze skalą i zaczęła mu się przyglądać skarbówka. Niby
Jesli z mojego komentarza wywnioskowales ze popieram ten rzad czy jego pomysly to nie do konca trafiles... A nawet nie do poczatku :p
Ale troche wiosen na karku mam, troche sie po europie bujalem. Sa duze roznice.
Norwegia, pole campingowe i obslugi brak. Wisi kartka:
"Jak przyjechales po 20 to sie rozbij a zaplacisz rano. Jak bedziesz wyjezdzal przed 8 to wrzuc