Znane substancje słodzące mogą prowadzić do uszkodzeń ścian jelit
W konsekwencji prowadzić mogą do dalszych schorzeń powiązanych z układem pokarmowym. Jednym zdaniem, sacharyna, sukraloza i aspartam mogą powodować, że wcześniej zdrowe bakterie jelitowe stają się chore i uszkadzają ściany jelita.
JoeShmoe z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 165
- Odpowiedz
Komentarze (165)
najlepsze
Nowe badania: Słodziki mogą powodować inwazję bakterii jelitowych
UNIWERSYTET RUSKIN - Anglia
Aktualności naukowe
Nowe badania odkryły, że powszechnie stosowane sztuczne słodziki mogą powodować, że wcześniej zdrowe bakterie jelitowe stają się chore i uszkadzają ściany jelita, potencjalnie prowadząc do poważnych problemów zdrowotnych.
Badanie, opublikowane w International Journal of Molecular Sciences, jest pierwszym, które pokazuje patogenny wpływ niektórych z najczęściej używanych sztucznych słodzików - sacharyny,
@dzikuZplasriku: szury nigdy nie mają racji. Już mówię dlaczego. Szury nie opierają swoich teorii na badaniach. Nie wkładają żadnej pracy, nie rozumieją metody naukowej. Wybierają sobie coś co im pasuje. A wersji szurskich jest 1000000, każda inna i ma swoją sektę wyznawców. Jak sobie powiem, że jutro będzie padał deszcz a meteorolodzy stwierdzą inaczej a będzie padać,
- jest to tak zwany predatory journal - czyli zorganizowany do wyciągania kasy, ktory nie przeprowadza zadnej weryfikacji źródłowej i treści, za $2k mozna opublikować wszystko
- badanie nie zawiera zadnych badan klinicznych tylko badania in-vitro czyli w naczyniach petriego na bakteriach
- badanie nie zawiera kontroli (lub osobnej grupie badawczej) w postaci najbardziej popularnych substancji slodzacych czyli cukru, syropu glukozowo fruktozowego itp itd - czyli
http://www.sugar-and-sweetener-guide.com/sweetener-prices.html
Historia używania i produkcji cukru rzeczywiscie wyglada jakby sięgała przynajmniej roku 1500 pne. Ale ilości spożywane cukru w dzisiejszych czasach sa nieporównywalnie wieksze: od 1700 roku gdzie konsumpcja kształtowała sie na poziomie 2kg na rok a teraz dochodzi do 80 kg na rok. W cukrze to
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7694690/
"Disclaimer: AAAS and EurekAlert! are not responsible for the accuracy of news releases posted to EurekAlert! by contributing institutions or for the use of any information through the EurekAlert system."
https://www.reddit.com/r/science/comments/o7d1z8/new_research_has_discovered_that_common/
Szczególnie drugi komentarz:
https://www.reddit.com/r/science/comments/o7d1z8/new_research_has_discovered_that_common/h2ybvum?utm_source=share&utm_medium=web2x&context=3
@korporacion: To akurat wynika z przyczyn opisanych tutaj
to może niech pójdą do lekarza xD