@jjacekk15: robię suszoną (lub soloną - Sało) wieprzowinę (boczek głównie, ale kark też się zdarzało). Natomiast suszony kurczak mnie całkowicie obrzydza, nie próbowałem nawet i nie zamierzam.
W filmie użyte zostały specjalne woreczki UMAi. To nie są torebki jak do suis vide. W tym systemie wilgoć może swobodnie wychodzić na zewnątrz, a tlen wpuszczany jest do środka.
Nie za bardzo rozumiem - to są jakieś specjalne torby wyciągające wodę, czy zwykłe foliówki z których po prostu wysysa powietrze? W jaki sposób z mięs a wydostaje się wilgoć?
tylko, że gość najpierw robi próżnię, a potem lekkie suszenie bliżej temu do sezonowania mięsa niż suszenia mięsa jako takiego inna sprawa, że kurczak nie nadaje się do takiej obróbki, może nadal zawierać bakterie i wirusy i to będzie niebezpieczne dla człowieka i nie nadaje się do spożycia
Fenomenalne, sól i pieprz. Nic więcej. Tak na prawdę to przy kilku tłustych kęsach prawie się porzygałem, a nie czułem do tej pory obrzydzenia na tłuste potrawy.
@#!$%@?: Ciakwe za co te minusy, Guga robi fajne eksperymenty, na dobrą sprawę nauczył mnie robić porządne steki. Szkoda że nie można owieczki ususzyć.
Komentarze (13)
najlepsze
@BratProgramisty: też robiłem wieprzowine, ale kurczaka to się bałem zjesć nawet jako tuszonka. drób się po prostu szybko psuje
https://umaidry.com/?utm_source=youtube&utm_medium=influencer&utm_campaign=guga
bliżej temu do sezonowania mięsa niż suszenia mięsa jako takiego
inna sprawa, że kurczak nie nadaje się do takiej obróbki, może nadal zawierać bakterie i wirusy i to będzie niebezpieczne dla człowieka i nie nadaje się do spożycia
Tak na prawdę to przy kilku tłustych kęsach prawie się porzygałem, a nie czułem do tej pory obrzydzenia na tłuste potrawy.
Szkoda że nie można owieczki ususzyć.