Prosty przepis na potężne PLACKI ZIEMNIACZANE ze Szwajcarii - Rösti
Rösti to placki ziemniaczane, które od tych w Polsce różnią się tym, że przygotowywane z samych ziemniaków i mają zazwyczaj dużo większy rozmiar. W powiązanych przepis w wersji pisanej
MG78 z- #
- #
- #
- 136
- Odpowiedz
Komentarze (136)
najlepsze
O stary... ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Odcinek jest część większego projektu który realizujemy dla Szwajcarskiej Organizacji Turystycznej i mam nadzieję, że otworzy mi drogę do tego aby nagrywać więcej materiałów w takich ciekawych miejscach. Mam sporo pomysłów na to :D
A wiec sprzedam wam sposób mojej babci przenoszony z dzida pradziada na placki które nie są tłuste i nie zapychają.
1: Kup ziemniaki klasy D (jeżeli nie masz dostępu do tej klasy to jakiekolwiek)
2: Trzemy/mielimy jak kto woli na drobne papkę lub wiórka jak kto woli do utartego ciasta dodajemy soli aby ziemniaki puściły wodę.
3. Najważniejsze aby placki nie piły tłuszczy: Bierzemy durszlak wkładamy tam rozłożona czysta klasyczna ścierkę i na nią wrzucamy przetarte ziemniaki.
Tip: Ziemniaki klasy D maja dużo skrobi mało wody, są do tego najlepsze na frytki czy placki.
Inne odmiany wymagają bardzo dobrego wyciśnięcia wody z Tarcizny
@gardan: Bo je piecze, więc bez tłuszczu
Ale ja to w tym przypadku wolę zrobić babkę kartoflaną nie jest taka sucha.
Placki muszą mieć trochę tłuszczu, raz na jakiś czas nie zaszkodzi. Ja zawsze wtedy zjem lżejsze śniadanie i po problemie.
( ͡° ʖ̯ ͡°)
ZOBACZ ZDJĘCIA