@d0k0p dwa pytania: 1. dlaczego one lubią wpieprzać sól? Smakuje im to, dlaczego? 2. Nam się mówi że sól to biała śmierć a takie łośki se mogą 500g soli wpieprzyć i jest ok? Nie umro?
@morti92: Zwierzęta potrzebują elektrolitów i minerałów tak samo jak ludzie, a bloki solne czy inaczej mówiąc lizawki to dla nich rarytas. W naturze możemy zaobserwować podobne zachowania jeśli w jakichś miejscach występuje nagromadzenie różnych soli. Taki blok solny to nie tylko sól z kuchni jaką znamy NaCl, są to mieszanki różnych minerałów.
Podaje przepis na pieczeń z łosia i linka do strony:
Pieczeń z łosia na kanapki lub do ziemniaków
1. Cebulę, czosnek i połowę z 1/3 kostki smalu, grzyby leśne lub pieczarki ( obrane)zmielić razem z mięsem z łosia. Ja sama mielę łosinę ale można ponownie zmielić już wczesniej zmielone mieso razem z cebulą, czosnkiem, grzybami i czescią smalcu. 2. Resztę smalcu rozpuścić, lekko ostudzić i wlać do mięsa,wymieszać ręką 3. Namoczyć kajzerkę
Komentarze (44)
najlepsze
https://www.agrofakt.pl/lizawki-dla-bydla-opasow/
Pieczeń z łosia na kanapki lub do ziemniaków
1. Cebulę, czosnek i połowę z 1/3 kostki smalu, grzyby leśne lub pieczarki
( obrane)zmielić razem z mięsem z łosia. Ja sama mielę łosinę ale można ponownie zmielić już wczesniej zmielone mieso razem z cebulą, czosnkiem, grzybami i czescią smalcu.
2. Resztę smalcu rozpuścić, lekko ostudzić i wlać do mięsa,wymieszać ręką
3. Namoczyć kajzerkę
tylko nie solić za dużo ( ͡° ͜ʖ ͡°)